Λίβανος: Στους 12 οι νεκροί από τις εκρήξεις βομβητών της Χεζμπολάχ – Το Ισραήλ ενεργοποίησε τα εκρηκτικά με ένα μήνυμα

REUTERS/Mohamed Azakir

Οι ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών της Χεζμπολάχ χθες στον Λίβανο, που αποδίδονται στο Ισραήλ από την φιλοϊρανική οργάνωση, προκάλεσαν τον θάνατο 12 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, και τον τραυματισμό τουλάχιστον 2.750 άλλων, όπως δήλωσε σήμερα ο Λιβανέζος υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ.

Το Ισραήλ δεν σχολίασε αυτές τις εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν σε προπύργια της Χεζμπολάχ μερικές ώρες μετά την ισραηλινή ανακοίνωση ότι η χώρα επεκτείνει προς τα βόρεια σύνορά της με τον Λίβανο τους στόχους του πολέμου που διεξάγει εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς στη λωρίδα της Γάζας.

Ύστερα από διασταύρωση στοιχείων με όλα τα νοσοκομεία, ο απολογισμός αυξήθηκε σε «12 νεκρούς μεταξύ των οποίων δύο παιδιά» και περιλαμβάνει «από 2.750 έως 2.800» τραυματίες, δήλωσε ο Αμπιάντ σε συνέντευξη Τύπου. Ο προηγούμενος απολογισμός ήταν 9 νεκροί.

Στους νεκρούς συγκαταλέγονται ένα κορίτσι και ένα αγόρι, καθώς και τέσσερις υγειονομικοί που εργάζονταν σε «ιδιωτικά νοσοκομεία στα νότια προάστια της Βηρυτού», δήλωσε.

Ορισμένοι τραυματίες στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά) «μεταφέρθηκαν στη Συρία», ενώ «σε άλλες περιπτώσεις μεταφέρθηκαν στο Ιράν», πρόσθεσε.

Περίπου 750 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο νότιο τμήμα της χώρας, περίπου 150 στην Μπεκάα και περίπου 1.850 στη Βηρυτό και στα νότια προάστιά της, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ενεργοποίησαν τα εκρητικά με ένα μήνυμα

Η Μοσάντ, η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, που έχει μακρά ιστορία διενέργειας σύνθετων επιθέσεων σε ξένο έδαφος, τοποθέτησε εκρηκτικά μέσα σε βομβητές που εισήγαγε η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ μήνες πριν από τις χθεσινές πυροδοτήσεις που σκότωσαν 12 ανθρώπους, όπως δήλωσαν υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και μία άλλη πηγή στο Reuters.

Η πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε πως οι βομβητές ήταν από την Gold Apollο με έδρα την Ταϊβάν, ωστόσο η εταιρία ανέφερε σε δήλωσή της πως δεν ήταν αυτή που κατασκεύασε τις συσκευές. Ανέφερε πως κατασκευάστηκαν από μια εταιρία με την ονομασία BAC, η οποία έχει έδρα την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και διαθέτει άδεια για να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της.

Η συνωμοσία φαίνεται να εξυφαινόταν εδώ και μήνες, δήλωσαν αρκετές πηγές στο Reuters.

Η υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου ταυτοποίησε μια φωτογραφία του μοντέλου του βομβητή, ενός AR-924. Οι μαχητές της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούν βομβητές ως ένα χαμηλής τεχνολογίας μέσο επικοινωνίας στην προσπάθεια να αποτρέψουν τον εντοπισμό τους από το Ισραήλ.

Η υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε πως οι συσκευές είχαν τροποποιηθεί από την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ «στο στάδιο της παραγωγής τους».

Διαβάστε επίσης: Η Χεζμπολάχ παρέλαβε 5.000 βομβητές που «σχεδόν σίγουρα» είχαν ήδη παγιδευτεί με εκρηκτικά

«Η Μοσάντ εισήγαγε έναν πίνακα μέσα στη συσκευή που έφερε εκρηκτικό υλικό το οποίο μπορούσε να πυροδοτηθεί με έναν κωδικό. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί με οποιοδήποτε μέσο», είπε η πηγή.

Η πηγή δήλωσε πως 3.000 από τους βομβητές εξερράγησαν όταν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα στάλθηκε σε αυτούς, ενεργοποιώντας τα εκρηκτικά.

Μια άλλη πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters πως έως τρία γραμμάρια εκρηκτικά είχαν φυτευτεί στους νέους βομβητές και «δεν είχαν εντοπιστεί» από τη Χεζμπολάχ επί μήνες.

Η ισραηλινή Μοσάντ, «φημίζεται» για τις σύνθετες επιχειρήσεις της ήδη από τα χρόνια του 1960 με την παράτολμη απαγωγή του ναζί Άντολφ Άιχμαν. Πιο πρόσφατα, η υπηρεσία φέρεται να είχε την ευθύνη για κυβερνοεπιθέσεις και για τη δολοφονία ενός κορυφαίου Ιρανού επιστήμονα το 2020 με πολυβόλο που ενεργοποιήθηκε από απόσταση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters / Φωτογραφίες Reuters