Λίβανος: Στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων και του FPLP νεκρά σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στην καρδιά της Βηρυτού [vids]

REUTERS/Louisa Gouliamaki

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP) ανακοίνωσε τον θάνατο τριών μελών του σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στην καρδιά της πρωτεύουσας του Λιβάνου σήμερα, την πρώτη αεροπορική επιδρομή σε αυτό το τμήμα της Βηρυτού αφότου έγινε η επίθεση της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.

Το FPLP, παλαιστινιακό κίνημα με κοσμικό χαρακτήρα, που ανήκει στην αριστερά, χαρακτηρισμένο τρομοκρατική οργάνωση από τις ισραηλινές αρχές και την ΕΕ, συμμετέχει στη δράση της λιβανικής Χεζμπολάχ, στις επιθέσεις της στο βόρειο Ισραήλ «σε υποστήριξη» της Χαμάς.

«Ο Μοχάμεντ Άμπντελ Αάλ (…), επικεφαλής του τμήματος στρατιωτικής ασφάλειας, ο Ιμάντ Οντέ, μέλος της στρατιωτικής διοίκησης Λιβάνου (του FPLP), και ο Αμπντελραχμάν Άμπντελ Αάλ έπεσαν μάρτυρες σε άνανδρη δολοφονική ενέργεια αεροσκάφους της σιωνιστικής κατοχής στην Κόλα», στη Βηρυτό, ανέφερε το παλαιστινιακό κίνημα σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε μέσω του επίσημου ιστοτόπου του.

Πηγή προσκείμενη στα λιβανικά σώματα ασφαλείας δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγμα ισραηλινού drone σε διαμέρισμα στην καρδιά της Βηρυτού που «ανήκε στη Τζεμάα Ισλαμίγια», οργάνωση του ρεύματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, που έχει γίνει επανειλημμένα στόχος ισραηλινών πληγμάτων αφότου άρχισαν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα την 8η Οκτωβρίου.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως τουλάχιστον δύο από τους τέσσερις νεκρούς ήταν μέλη του FPLP.

Βίντεο που μεταδόθηκαν από λιβανικά τηλεοπτικά δίκτυα εικονίζουν εν μέρει ισοπεδωμένο όροφο στο κτίριο που χτυπήθηκε, στη συνοικία Κόλα, όπου ζουν κατά πλειονότητα σουνίτες, πλάι σε δρόμο προς το αεροδρόμιο.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουγαν drones να πετούν πάνω από τη Βηρυτό όλη τη νύχτα.

Αν και τις τελευταίες ημέρες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν σφυροκοπήσει επανειλημμένα νότιες συνοικίες και προάστια της Βηρυτού, οχυρά της Χεζμπολάχ, είναι η πρώτη φορά που γίνεται στόχος η καρδιά της λιβανικής πρωτεύουσας από την 8η Οκτωβρίου.

Το πλήγμα καταγράφεται καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τη στρατιωτική πίεση στο λιβανικό κίνημα, που πρόσκειται στο Ιράν, για έβδομη συναπτή ημέρα.

Πηγές: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ