Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι εξέφρασε την ελπίδα μια κατάπαυση του πυρός να μπορέσει να επιτευχθεί γρήγορα για να τερματιστεί η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στο υποστηριζόμενο από το Ιράν λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, η οποία έχει συγκλονίσει τη χώρα του και έχει εγείρει φόβους για χερσαία εισβολή.
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλοι απηύθυναν έκκληση για άμεση 21ημερη κατάπαυση του πυρός κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου εκφράζοντας επίσης την υποστήριξή τους για εκεχειρία στη Γάζα ύστερα από εντατικές συνομιλίες χθες, Τετάρτη, στον ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη δώσει την απάντησή του για την πρόταση για κατάπαυση του πυρός και ότι έδωσε εντολή στον στρατό να συνεχίσει να πολεμά. Οι σκληροπυρηνικοί στην κυβέρνησή του σημείωσαν ότι το Ισραήλ θα πρέπει να απορρίψει την πρόταση για εκεχειρία και να συνεχίσει να σφυροκοπά την Χεζμπολάχ.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ωστόσο χαιρέτισε την έκκληση για εκεχειρία, αλλά σημείωσε ότι το κλειδί για την εφαρμογή της είναι το κατά πόσον το Ισραήλ, το οποίο μεταφέρει στρατεύματα πιο κοντά στον Λίβανο, είναι προσηλωμένο στην εφαρμογή διεθνών αποφάσεων.
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί σύντομα μια εκεχειρία, ο Μικάτι απάντησε στο Reuters: «Ελπίζουμε πως ναι».
Η προσωρινή κυβέρνηση του Μικάτι περιλαμβάνει υπουργούς που έχουν επιλεγεί από την Χεζμπολάχ, η οποία θεωρείται ευρέως η ισχυρότερη πολιτική δύναμη της χώρας.
Η κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοστεί στη «Γαλάζια Γραμμή» Ισραήλ-Λιβάνου, τη γραμμή οριοθέτησης ανάμεσα στις δύο χώρες, και θα επιτρέψει στις εμπλεκόμενες πλευρές να διαπραγματευτούν μια πιθανή διπλωματική λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Η Ειδική Συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο Ζανίν-Χένις Πλάσχερτ χαιρέτισε σήμερα το αίτημα για άμεση εκεχειρία 21 ημερών για να δοθεί χώρος στη διπλωματία να πετύχει.
Αεροπορικές επιθέσεις στον Λίβανο
Το Ισραήλ επέκτεινε χθες τις αεροπορικές του επιδρομές στον Λίβανο, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 72 άνθρωποι, σύμφωνα με υπολογισμό του Reuters που στηρίχθηκε στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Το υπουργείο είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τουλάχιστον 223 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Οι σφοδρότερες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες εντάθηκαν από τη Δευτέρα, όταν πάνω από 550 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην αιματηρότερη ημέρα στη χώρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου του 1975-1990.
Περίπου μισό εκατομμύριο κάτοικοι του Λιβάνου εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες. Οι βομβαρδισμοί αυτοί γίνονται μετά τις επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα, κατά τις οποίες βομβητές και φορητοί ασύρματοι εξερράγησαν σε όλον τον Λίβανο, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας χιλιάδες.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι είναι πιθανή μια χερσαία επίθεση, εγείροντας φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες εκφράζουν ανησυχία ότι η σύγκρουση, που μαίνεται παράλληλα με τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα, κλιμακώνεται γρήγορα.
H Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε στην κυβέρνηση Νετανιάχου ότι είναι «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ η στόχευση πολιτικών υποδομών στον Λίβανο και ότι η σύγκρουση πρέπει να περιορίζεται σε στόχους της Χεζμπολάχ, για να αποφευχθεί ένας γενικευμένος πόλεμος ανάμεσα στις δύο κυρίρχες χώρες.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters