Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα στο κέντρο της Βηρυτού – Στόχος υψηλόβαθμος στέλεχος της Χεζμπολάχ

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Ισραηλινός βομβαρδισμός έπληξε απόψε μια κεντρική συνοικία της Βηρυτού, η οποία δεν είχε χτυπηθεί μέχρι τώρα, μετέδωσε το λιβανέζικο πρακτορείο ANI, με στόχο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, χτυπήθηκε η συνοικία Νοέιρι. Πυκνός καπνός υψώνεται από το σημείο, αφού προηγουμένως ακούστηκαν πύραυλοι να περνούν πάνω από την πόλη.

Μέχρι τώρα και σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 100 τραυματίστηκαν από την ισραηλινή επίθεση.

Εβραϊκά και αραβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στόχος της αεροπορικής επιδρομής ήταν ο αρχηγός της Μονάδας Συνδέσμου και Συντονισμού της Χεζμπολάχ, Βαφίκ Σάφα.

Ο Σάφα είχε μπει στον κατάλογο με τις κυρώσεις το 2019 από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο τον περιέγραψε ως σύνδεσμο της Χεζμπολάχ στις λιβανικές δυνάμεις ασφαλείας.

REUTERS/Camille Madi

«Ως επικεφαλής του μηχανισμού ασφαλείας της Χεζμπολάχ, που συνδέεται άμεσα με τον Γενικό Γραμματέα Χασάν Νασράλα, ο Σάφα εκμεταλλεύτηκε τα λιμάνια και τα συνοριακά περάσματα του Λιβάνου για να κάνει λαθρεμπόριο και να διευκολύνει τα ταξίδια για λογαριασμό της Χεζμπολάχ, υπονομεύοντας την ασφάλεια και την ασφάλεια του λιβανικού λαού, ενώ επίσης καταχραζόταν πολύτιμους εισαγωγικούς δασμούς και έσοδα από τη λιβανική κυβέρνηση», έγραψε τότε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή ασφαλείας του Λιβάνου επιβεβαιώνει στο Reuters ότι το ισραηλινό χτύπημα στο κέντρο της Βηρυτού είχε στόχο τουλάχιστον ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Αυτή είναι η τρίτη επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού και όχι στα νότια προάστια, στη συνοικία Νταχίγιε που είναι το προπύργιο της λιβανικής οργάνωσης.

Λίγο αργότερα, ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού προειδοποίησε τους αμάχους να απομακρυνθούν από συγκεκριμένες περιοχές της Νταχίγιε, καθώς επίκεινται ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Με πληροφορίες από: Times of Israel, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters