Λίβανος: Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει τον θάνατο ανώτατου στελέχους από ισραηλινό πλήγμα [pics, vids]

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο ανώτερος διοικητής της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης, ο Ουίσαμ αλ-Ταουίλ (Wissam al-Tawil) σκοτώθηκε, μετά από ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της μονάδας Ραντβάν (Radwan), και ένας άλλος μαχητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε στο χωριό Majdal Selm, περίπου 6 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Ο Ταουίλ ήταν ένας από τους υψηλότερους διοικητές της Χεζμπολάχ που έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες μέχρι στιγμής. Μία πηγή ασφαλείας στον Λίβανο χαρακτήρισε τον θάνατο του Ταουίλ ως «ένα πολύ οδυνηρό χτύπημα», ενώ μια άλλη πηγή υποστηρίζει πως οι εχθροπραξίες με τον ισραηλινό στρατό «θα ενταθούν».

Περισσότεροι από 130 μαχητές της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων μελών της δύναμης Ραντβάν, έχουν σκοτωθεί σε εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ από τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

Wissam al-Tawil, commander of Hezbollah’s elite Radwan force, appears at an unknown location, in this undated image obtained from social media. Telegram Islamic Resistance Media via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν ένα ισραηλινό χτύπημα σκότωσε τον αναπληρωτή αρχηγό της Χαμάς Σάλεχ αλ-Αρούρι στα νότια προάστια της Βηρυτού, μια περιοχή που ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ.

Πριν λίγες ημέρες, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Νασράλα, δήλωσε ότι η οργάνωση δεν επιδιώκει να ξεκινήσει μια ευρείας κλίμακας σύγκρουση με το Ισραήλ, «αλλά αν το Ισραήλ συνεχίσει τις προκλήσεις, είμαστε έτοιμοι για πόλεμο». Τους ίδιους ισχυρισμούς αναφέρουν και οι κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας της χώρας Γιόαβ Γκάλαντ να προειδοποιούν ότι «ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να κάνω στον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ, ό,τι κάνει στην Χαμάς και στη Γάζα».

 

Με πληροφορίες από: Times of Israel / Φωτογραφίες Reuters