Λίβανος: Γαλλία και Βρετανία αναπτύσσουν δυνάμεις για πιθανές επιχειρήσεις εσπευσμένης απομάκρυνσης πολιτών τους

REUTERS/Ayal Margolin

Αποβατικό και ελικοπτεροφόρο σκάφος του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε χθες Δευτέρα 30/9/2024 από τη νοτιοανατολική Γαλλία για τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Λιβάνου, όπου θα λάβει θέση «προληπτικά», για την περίπτωση που απαιτηθεί επιχείρηση εσπευσμένης απομάκρυνσης Γάλλων από τη χώρα, ενημέρωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στο Παρίσι.

Το ελικοπτεροφόρο θα βρίσκεται σε «5 ως 6 ημέρες» στη ζώνη αυτή της ανατολικής Μεσογείου, μετά την αναχώρησή του από τον λιμένα της Τουλώνης, εξήγησε η ίδια πηγή.

Πέρα από ελικόπτερα, μεταφέρει «τακτικό σχηματισμό» που θα επιχειρήσει σε περίπτωση που αποφασιστεί να γίνει εσπευσμένη απομάκρυνση υπηκόων της Γαλλίας από το έδαφος του Λιβάνου.

Από την πλευρά της η βρετανική διπλωματία ανακοίνωσε επίσης χθες Δευτέρα ότι εκμίσθωσε αεροσκάφος για να εκτελέσει πτήση τσάρτερ προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τον Λίβανο υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι το επιθυμούν, εν μέσω εντατικοποίησης των αεροπορικών βομβαρδισμών του Ισραήλ και ισραηλινών «περιορισμένων» και «στοχευμένων» χερσαίων επιχειρήσεων στο νότιο τμήμα της λιβανικής επικράτειας, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

Η πτήση θα αναχωρήσει από το διεθνές αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι αύριο Τετάρτη, διευκρινίζεται σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Φόρεϊν Όφις.

«Η ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων στον Λίβανο παραμένει κορυφαία προτεραιότητά μας», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.

«Για αυτό τον λόγο, η βρετανική κυβέρνηση εκμίσθωσε πτήση για να βοηθήσει αυτούς οι οποίοι το επιθυμούν να φύγουν. Είναι ζωτικής σημασίας να φύγετε τώρα, καθώς ενδέχεται να μην είναι εγγυημένη η δυνατότητα περαιτέρω εσπευσμένης απομάκρυνσης» αλλοδαπών, πρόσθεσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Η προτεραιότητα θα δοθεί στους πιο «ευάλωτους» και στα παιδιά στην πτήση αυτή, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Την περασμένη εβδομάδα, το Λονδίνο ανακοίνωσε την ανάπτυξη επιπλέον 700 στρατιωτικών στην Κύπρο, για να προετοιμάσουν ενδεχόμενες επιχειρήσεις εσπευσμένης απομάκρυνσης Βρετανών από τη λιβανική επικράτεια, καθώς πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τα δρομολόγιά τους προς και από τη Βηρυτό.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP