Λίβανος: Φονικά ισραηλινά πλήγματα κοντά σε νοσοκομείο στη Βηρυτό [vids]

REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 24 τραυματίστηκαν από το ισραηλινό πλήγμα κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Χαρίρι της Βηρυτού, σύμφωνα με τον αρχικό απολογισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Τον απολογισμό αυτόν επιβεβαίωσαν και ομάδες διασωστών που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.

Είναι η πρώτη φορά που πλήττεται κάποιος στόχος στη συνοικία αυτή – την συνοικία Ουζάι – αφού ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν καπνό να υψώνεται από δύο σημεία. Ανταποκριτές του πρακτορείου είπαν επίσης ότι άκουσαν δύο ισχυρές εκρήξεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ένα πλήγμα σημειώθηκε κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού, που βρίσκεται βορειότερα, στη συνοικία Τζνα. Μια νοσοκομειακή πηγή είπε ότι ο στόχος φαίνεται ότι ήταν το πάρκινγκ του νοσοκομείου.

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως το Νοσοκομείο Σάχελ στα νότια προάστια της Βηρυτού εκκενώνεται, μετά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι κάτω από το κτίριο κρύβεται ένα υπόγειο θησαυροφυλάκιο της Χεζμπολάχ, ανέφερε ο διευθυντής του, ο Φάντι Αλαμέχ.

Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Αλαμέχ διέψευσε αυτήν την πληροφορία και κάλεσε τον στρατό του Λιβάνου να επισκεφθεί τον χώρο.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού πάντως, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ δεν θα πλήξει το νοσοκομείο Σάχελ, μολονότι νωρίτερα είπε ότι το χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ για να κρύβει εκεί χρήματα.

«Η Πολεμική Αεροπορία παρακολουθεί το συγκρότημα, όπως βλέπετε. Ωστόσο, δεν θα πλήξουμε το ίδιο το νοσοκομείο», είπε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP