Λιθουανία: Ξεκίνησε η κατασκευή της νέας στρατιωτικής βάσης που θα φιλοξενήσει 4.000 Γερμανούς στρατιώτες

REUTERS/Janis Laizans

Ξεκίνησε χθες Δευτέρα στην Λιθουανία η κατασκευή μιας στρατιωτικής βάσης, η οποία θα φιλοξενεί έως και 4.000 ετοιμοπόλεμους Γερμανούς στρατιώτες μέχρι τα τέλη του 2027, στην πρώτη μόνιμη ανάπτυξη του γερμανικού στρατού σε ξένη χώρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Γερμανία δεσμεύτηκε να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιθουανία, που συνορεύει με τη Ρωσία, πέρυσι. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους συνέκρινε την απόφαση με την απόσπαση συμμαχικών δυνάμεων στη Δυτική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για την υπεράσπιση της Δυτικής Ευρώπης σε περίπτωση σοβιετικής επίθεσης.

Ο Λιθουανός αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Raimundas Vaiksnoras, εκτίμησε ότι η χώρα του θα ξοδέψει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για την ανάπτυξη της βάσης, σε ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα στην ιστορία της.

REUTERS/Janis Laizans

Είναι «μια τεράστια επένδυση» για ένα έθνος 2,9 εκατομμυρίων με οικονομία το ένα δέκατο του μεγέθους της Γερμανίας, είπε ο Λιθουανός αξιωματικός στο περιθώριο της τελετής έναρξης των εργασιών.

Η βάση στο Rudninkai, κοντά στην πρωτεύουσα Βίλνιους και μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, θα φιλοξενήσει έως και 4.000 στρατιώτες, αποθήκες αρμάτων μάχες, εγκαταστάσεις συντήρησης οχημάτων και άλλου εξοπλισμού και πεδία βολής όλων των μεγεθών.

REUTERS/Janis Laizans

Ωστόσο, μόνο το ένα πέμπτο περίπου των σύνθετων κτιρίων στο Rudninkai έχει ανατεθεί σε εργολάβους μέχρι στιγμής, εγείροντας φόβους ότι δεν θα είναι έτοιμο εγκαίρως.

Ο υπουργός Άμυνας στη Λιθουανία, Λαουρίνας Κασσιούνας, είπε στους δημοσιογράφους ότι το υπουργείο του θα αναθέσει συμβάσεις για τα υπόλοιπα έργα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

REUTERS/Janis Laizans

Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε από το κοινοβούλιο 2,93 δισεκατομμύρια ευρώ για να παραγγείλει 105 άρματα μάχης Leopard 2 A8, μερικά από τα οποία θα εξοπλίσουν τα γερμανικά στρατεύματα στη Λιθουανία.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφίες Reuters