Λίμαν: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της στρατηγικής πόλης, λένε οι Βρετανοί

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Λίμαν, σε μια πιθανή προκαταρκτική επιχείρηση για το επόμενο στάδιο της επίθεσης τους στο Ντονμπάς, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στο ημερήσιο ενημερωτικό σημείωμά του, που βασίζεται στα στοιχεία που συλλέγουν οι υπηρεσίες πληροφοριών του.

Το Βρετανικό ΥΠΑΜ αναφέρει ότι η Λίμαν ήταν ένας στρατηγικά σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος και σημείο πρόσβασης σε σημαντικές σιδηροδρομικές και οδικές γέφυρες πάνω από τον ποταμό Σιβέρσκι Ντονέτς, εκεί που η Ρωσία υπέστη μία από τις χειρότερες ήττες της από την ημέρα που ξεκίνησε τον πόλεμο απέναντι στην Ουκρανία.

«Τις επόμενες ημέρες, οι ρωσικές μονάδες στην περιοχή είναι πιθανό να δώσουν προτεραιότητα στην αναγκαστική διέλευση του ποταμού. Προς το παρόν, η κύρια προσπάθεια της Ρωσίας πιθανότατα παραμένει 40 χιλιόμετρα ανατολικά, γύρω από τον θύλακα του Σεβεροντονέτσκ, αλλά ένα προγεφύρωμα κοντά στη Λίμαν θα έδινε στη Ρωσία ένα πλεονέκτημα στην πιθανή επόμενη φάση της επίθεσης του Ντονμπάς, όταν πιθανότατα θα επιδιώξει να προχωρήσει στα βασικά που κατέχονται από την Ουκρανία πόλεις βαθύτερα στην Περιφέρεια του Ντονέτσκ, στο Σλόβιανσκ και στο Κραματόρσκ», αναφέρει το βρετανικό ΥΠΑΜ.

Την Πέμπτη, ο Ντένις Πουσίλιν, ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, δήλωσε ότι εάν η Μόσχα καταλάμβανε ολόκληρο το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, θα διενεργούνταν δημοψήφισμα.