Τη «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ προκαλούν οι μάχες κοντά στην Τρίπολη και η Ουάσινγκτον ζητεί την «άμεση διακοπή» της εφόδου που διέταξε να γίνει στην πρωτεύουσα της Λιβύης ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, τόνισε την Κυριακή [σ.σ. τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας] ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εναντιωνόμαστε στη στρατιωτική επίθεση των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ και προτρέπουμε να σταματήσουν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της λιβυκής πρωτεύουσας», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Οι μάχες μαίνονταν χθες στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της εφόδου του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χάφταρ με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας.
Ένδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 23 τραυματίστηκαν στις εχθροπραξίες, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, αργά το βράδυ της Κυριακής, χωρίς να διευκρινίσει εάν τα θύματα ήταν άμαχοι ή αντιμαχόμενοι.
Η Τρίπολη ελέγχεται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ του Φάγεζ ας Σάρατζ.
Δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Λιβύη», ανέφερε στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Πομπέο, καλώντας όλα τα μέρη να προχωρήσουν «επειγόντως σε αποκλιμάκωση» της κατάστασης και να διεξαγάγουν συνομιλίες.
Η στρατιωτική επιχείρηση των δυνάμεων του 75χρονου Χάφταρ «θέτει σε κίνδυνο αμάχους και υπονομεύει την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους Λίβυους», επιμένει ο Πομπέο. «Οι ΗΠΑ, μαζί με τους διεθνούς εταίρους τους, συνεχίζουν να πιέσουν τους λίβυους ηγέτες να επιστρέψουν στις πολιτικές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα (του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες), του Γασάν Σαλάμε», προσθέτει.
Η «πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος να ενωθεί η χώρα και να καταρτιστεί ένα σχέδιο για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία για όλους τους Λίβυους», καταλήγει η ανακοίνωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Η Λιβύη, χώρα όπου επικρατεί χάος από το 2011, όταν ο Μουάμαρ Καντάφι ανατράπηκε από εξεγερμένους με αεροπορική υποστήριξη κρατών-μελών του NATO, μετατράπηκε σε κέντρο διέλευσης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν ή προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στην Ευρώπη.
Ο Χάφταρ, ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως διώκτης του ισλαμικού εξτρεμισμού αλλά κατηγορείται από αντιπάλους του πως θέλει να γίνει ο νέος δικτάτορας της Λιβύης κατ’ εικόνα του Καντάφι, υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατά εκθέσεις του ΟΗΕ.
Ο ΛΕΣ εξαπέλυσε την Κυριακή αεροπορικές επιδρομές στη νότια Τρίπολη ενώ δυνάμεις του προέλασαν προς το κέντρο της πρωτεύουσας, σύμφωνα με κατοίκους. Η έφοδος των δυνάμεων του Χάφταρ φάνηκε να κατέλαβε την ΚΕΕ αλλά και τον ΟΗΕ εξαπίνης, αλλά και να διέγραψε τα σχέδια να διεξαχθούν εκλογές για να τερματιστεί η παρατεταμένη αστάθεια στη Λιβύη.
«Μπλόκο» Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ
Η Ρωσία απέτρεψε χθες Κυριακή την υιοθέτηση Ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα καλούσε τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ να σταματήσουν την προέλασή τους στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης, δήλωσαν διπλωμάτες.
Η ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ζήταγε η επίσημη Ανακοίνωση του ΣΑ να προτρέπει όλες τις ένοπλες παρατάξεις στη Λιβύη, όχι μόνο τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χάφταρ, να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους, πρόσθεσαν οι διπλωματικές πηγές αυτές.
Όταν η ρωσική πρόταση να αλλάξει η διατύπωση της Ανακοίνωσης απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ, η Ρωσία εναντιώθηκε στην υιοθέτησή της, εξήγησαν οι ίδιες πηγές.
Έπειτα από μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών αφιερωμένη στην κρίση στη Λιβύη την Παρασκευή, το ΣΑ κάλεσε με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα τον ΛΕΣ να «παύσει τις στρατιωτικές του δραστηριότητες».
Η Βρετανία πρότεινε κατόπιν να υιοθετηθεί πιο επίσημο κείμενο από τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ, που όμως συνάντησε την αντίσταση της Ρωσίας. Οι Ανακοινώσεις του Συμβουλίου γενικά πρέπει να εγκρίνονται συναινετικά.
Το κείμενο που καταρτίστηκε από τη βρετανική αντιπροσωπεία — περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου — καλούσε τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ να σταματήσουν την έφοδό τους και όλες τις λιβυκές ένοπλες παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένων όσων ορκίζονται πίστη στη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), να φροντίσουν να υπάρξει αποκλιμάκωση.
Η ΚΕΕ, που εδρεύει στην Τρίπολη και επικεφαλής της είναι ο πρωθυπουργός Φάγεζ ας Σάρατζ, υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.
Το κείμενο που υπέβαλε η Βρετανία ανέφερε ότι «όσοι υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα της Λιβύης θα θεωρηθούν υπεύθυνοι», υπονοώντας σαφώς τον ΛΕΣ του στρατάρχη Χάφταρ, ενώ επαναλάμβανε την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στον εθνικό διάλογο που υποτίθεται ότι θα διεξαγόταν προσεχώς, για να οργανωθούν εκλογές στη Λιβύη.
Η ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία από την πλευρά της εισηγήθηκε το ΣΑ να προτρέψει όλες τις ένοπλες παρατάξεις της Λιβύης να αναστείλουν τις επιχειρήσεις τους, κάτι στο οποίο εναντιώθηκαν οι ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters