Τέσσερις Λίβυοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σε νέες μάχες με οργανώσεις ισλαμιστών στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης χθες Κυριακή, δήλωσαν υγειονομικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι.
Δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης μάχονται με ισλαμιστές στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, από πέρυσι, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης σύγκρουσης που δεν έχει σταματήσει αφότου ανατράπηκε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
Μια ίλη αρμάτων μάχης συμμετείχε στις εχθροπραξίες στο πλευρό των μονάδων των ισλαμιστών που προσπαθούν να προελάσουν στα δυτικά της Βεγγάζης, ανέφεραν αξιωματικοί του στρατού. Οι μάχες μαίνονταν ως αργά το απόγευμα.
Δυνάμεις του στρατού υποστηριζόμενες από οπλισμένους κατοίκους έχουν ανακαταλάβει ορισμένα τμήματα της Βεγγάζης που είχαν χάσει την περασμένη χρονιά. Όμως επικριτές των προσπαθειών τους επισημαίνουν πως τα πεπαλαιωμένα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που χρησιμοποιούνται δεν έχουν όπλα ακριβείας και έχουν καταστρέψει τμήματα της πόλης χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Αναφέρθηκαν επίσης μάχες χθες Κυριακή ανάμεσα σε μονάδες του στρατού που δηλώνουν πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και το Ισλαμικό Κράτος έξω από την πόλη Ντέρνα, ανατολικά της Βεγγάζης.
Η Πολεμική Αεροπορία έκανε μια επιδρομή εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους έξω από τη Ντέρνα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του στρατού. Σημειώθηκαν επίσης μάχες ανάμεσα σε χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή.
Το Ισλαμικό Κράτος ξεκίνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα μια επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης, από την οποία το εξεδίωξε μια αντίπαλη ισλαμιστική οργάνωση τον Ιούνιο. Δυνάμεις του στρατού βρίσκονται έξω από τη Ντέρνα αλλά δεν έχουν αποπειραθεί να καταλάβουν την πόλη, εστία τζιχαντιστών.
Οι μάχες σε πολλαπλά μέτωπα υπογραμμίζουν το χάος στη Λιβύη, όπου διάφορες ένοπλες οργανώσεις υποστηρίζουν δύο αντίπαλες κυβερνήσεις που αντιπαρατίθενται για την εξουσία. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση μετακινήθηκε στην ανατολική Λιβύη αφότου η πρωτεύουσα, η Τρίπολη, καταλήφθηκε από μια συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων που εγκαθίδρυσε δική της Βουλή και κυβέρνηση.
Αμφότερες οι πλευρές διοικούν χαλαρές συμμαχίες οργανώσεων ανταρτών που είχαν πάρει μέρος στην ένοπλη εξέγερση εναντίον του Καντάφι κι έχουν χωριστεί βάσει πολιτικών, τοπικών και εθνοτικών γραμμών.
Το Ισλαμικό Κράτος μπόρεσε να αξιοποιήσει το χάος και έχει καταλάβει πολλές περιοχές, έχει εκτελέσει ξένους υπηκόους κι έχει εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον ξένων πρεσβειών στην Τρίπολη.