Νεκρός ο «μονόφθαλμος» τζιχαντιστής από αεροπορική επίθεση ΗΠΑ!

Η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι ο αλγερινός μαχητής Μοχτάρ Μπελμοχτάρ σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επίθεση μέσα στη Λιβύη, ως μέρος μιας αποστολής συνεργασίας ενάντια στην τρομοκρατία.

Νωρίτερα, το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε δηλώσει ότι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τη χθεσινή νύκτα «αντιτρομοκρατικό πλήγμα» κατά προσώπου που συνδέεται με την Αλ Κάιντα στη Λιβύη.

«Η κυβέρνηση της Λιβύης στα ανατολικά της Λιβύης επιβεβαιώνει ότι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη διεξήγαν αεροπορικές επιθέσεις χθές τη νύχτα σε μια αποστολή που κατέληξε στο θάνατο του τρομοκράτη Μπελμοχτάρ«, είπε η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας.

“Ο μονόφθαλμος” ‘οπως ηταν γνωστός ο Μοχτάρ, ειχε καταδικάστεί σε θάνατο δυο φορές απο τις Αλγερινές αρχές και η αμοιβή για το κεφάλι του ηταν 5 εκατομμύρια δολάρια. Εκτός απο την πολιορκία στο αλγερινό εργοστάσιο φυσικού αερίου το 2013, ο ίδιος ηταν υπεύθυνος για τον θάνατο 20 ατόμων, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ομάδας του.

Ο Belmokhtar γεννήθηκε το 1972 στην αλγερινή πόλη Ghardaia.

Σε μια σπάνια συνέντευξή του το 2007, είπε οτι έφυγε απο το σπίτι λόγω της περιεργειας του για τα κατορθώματα των Μουτζαχεντίν που πολεμούσαν τους Σοβιετικούς εισβολείς του Αφγανιστάν, όπου εντάχθηκε και αυτος το 1991, όταν ήταν μόλις 19 ετων. Ήταν στο Αφγανιστάν που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχασε το μάτι του όταν χτυπήθηκε από θραύσματα, και όπου είχε και την πρώτη του επαφή με την Αλ-Κάιντα.

Γνωστός με το παρατσούκλι Lawar (Ο μονόφθαλμος), επέστρεψε στην Αλγερία το 1993, ένα χρόνο μετα τον εμφύλιο πολεμο που προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση μετα την ακύρωση εκλογών που θα κέρδιζε το Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας. Εντάσεται στην οργάνωση Armed Islamic Group (GIA), η οποία διεξήγαγε μια βίαιη εκστρατεία στη μάχη κατά της κυβέρνησης, μερικές φορές αφανίζοντας ολόκληρα χωριά.

Το 1998, η ομάδα σαλαφιστών (GSPC) διασπάστηκε από την GIA. Ο Belmokhtar, τώρα και με το παρατσούκλι “Ο άπιαστος” που του έδωσε ο πρώην Γάλλος επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, τους ακολούθησε. Εννέα χρόνια αργότερα, το GSPC ασπάστηκε την Τζιχάντ και την ιδεολογία του Οσάμα Μπιν Λάντεν και μετονομάστηκε σε “Η Αλ-Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ” (AQIM).

Δημιουργησαν ενα απερίσπαστο δίκτυο στην περιοχή και εισέπραξαν εκατομμύρια δολάρια απο λύτρα ευρωπαίων ομήρων

Ο Belmokhtar εκδιώχτηκε ως ένας από τους δύο κορυφαίους ηγέτες του AQIM. Οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν είναι απολύτως σαφείς, αλλά το τρίτο παρατσούκλι του, «ο κ Marlboro» μας δινει να καταλάβουμε εστω και ενα μέρος του λόγου αυτου.

Ηταν ο βαρόνος του λαθρεμπορίου – τσιγάρα, κλεμμένα αυτοκίνητα, ακόμα και φάρμακα, επωφελούμενος και από τα δίκτυα παράνομης μετανάστευσης – αλλα μερικά μέλη του πουριτανικού AQIM του Ισλάμ αμφισβητησαν την σοβαρότητα της δεσμευσης του. Σύμφωνα με πηγές ο Μπελμοχταρ εκδιώχθηκε γιατι ξέφυγε απο το «ιερο μονοπάτι».

Ο διαχωρισμός έγινε ευρέως γνωστός το 2013, μετα απο δημοσίευση επιστολής της Αλ-Κάιντα στην Belmokhtar .

Τον Ιανουάριο του 2013, ξεκίνησε η πολιορκοία του εργοστασίου φυσικού αερίου, που η ομάδα του ονομασε «εκστρατεία των σταυροφόρων».
Στην τετραήμερη πολιορκία 30 όμηροι έχασαν την ζωή τους και 29 μαχητές.

Η Τσαντ ισχυρίστηκε οτι ο Belmokhtar σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μαχων στο βόρειο Μαλί το 2013. Αλλά η Γαλλία δεν επιβεβαίωσε το θάνατό του και τρεις μήνες αργότερα, οι ΗΠΑ τοποθέτησε των επικήρυξε για $ 5.000.000.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, δήλωσε σήμερα ότι ο Belmokhtar είχε πεθάνει σε αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, την πρώτη αεροπορική επιδρομή από την Ουάσιγκτον μετα την πτώση του καθεστώτος Καντάφι το 2011.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι ο Belmokhtar ήταν ο στόχος αλλα οτι ήταν ακόμα εν αναμονή της επιβεβαίωσης του θανάτου του.

Πηγή – ndtv.com
Απόδοση/Μετάφραση – OnAlert