ΗΠΑ: Έχουν διπλασιαστεί οι τζιχαντιστές στη Λιβυή!

 Το Ισλαμικό Κράτος εχει διπλασιάσει το αριθμό των μαχητών του στην Λιβυή τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με κορυφαίο στρατηγό των ΗΠΑ στην Αφρική (AFRICOM).

«Πληροφορίες των ΗΠΑ λένε ότι είναι περίπου 4.000 έως 6.000 χιλιάδες. Πιθανώς να έχουν διπλασιαστεί τους τελευταίους 12 με 18 μήνες με βάση περσινές αξιολογήσεις,» δήλωσε ο Στρατηγός David Rodriguez στους δημοσιογράφους.
Μια προηγούμενη εκτίμηση από τον στρατό των ΗΠΑ έβαζε των αριθμό των μαχητών του ΙΚ στους 1.000 έως 3.000. Ο Rodriguez δήλωσε ότι η αύξηση του αριθμού των μαχητών προέρχεται όχι μόνο απο μια ροή ξένων μαχητών εντός ή εκτός Αφρικής, αλλά και μικρές ομάδες ανταρτών στη Λιβύη που έχουν ενταχθεί στην τρομοκρατική ομάδα.

Δήλωσε οτι το Πεντάγωνο θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη, αλλά υπογράμμισε ότι οτιδήποτε πέρα ​​από αυτο είναι “μια απόφαση που αφορά τις εθνικές αρχές και την ηγεσία της χώρας.”

Η άνοδος του ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη είναι μια σημαντική πρόκληση για την εύθραυστη κυβέρνηση της χώρας η οποίοα βρίσκεται αντιμέτωπη με συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των φυλών, σύμφωνα με τον Rodriguez.

Προειδοποίησε επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος θα επιδεινώσει την εισροή προσφύγων στην Τυνησία και στην Ευρώπη.
«Νομίζω ότι η μεγαλύτερη και η χειρότερη απειλή είναι, προς τις γειτονικές χώρες, στην Τυνησία κατ’αρχήν. Στη συνέχεια, ακολουθεί η απειλή στην Ευρώπη», τόνισε.

Δεδομένου οτι στη Λιβυή δεν υπάρχει ακόμη κάποια σταθερή κυβέρνηση οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να βρουν κάποια αξιόπιστη φυλη για να υποστηρίξουν στην μάχη κατά των τζιχαντιστών. Μερικές φυλές έχουν αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος με επιτυχία ωστόσο δεν υπάρχει κάποια ενιαία προσπάθεια για την συγκρότηση χερσαίας δύναμης με σκοπό την αντιμετώπιση του ισλαμικού κράτους.

Το Ισλαμικό Κράτος επέκτεινε την παρουσία του στη Λιβύη, καθώς έχασε έδαφος στο Ιράκ και στη Συρία.
Τώρα έχει επικεντρώσει τις δυνάμεις του στην παραθαλάσσια πόλη της Σύρτης, όπου είναι σε απόσταση βολής από τα διυλιστήρια πετρελαίου της χώρας στην Ρας Λανούφ και στην Μπρέγκα. Περίπου οι μισοί από τους μαχητές του είναι ξένοι, κυρίως από άλλα μέρη της Βόρειας Αφρικής.

Πηγη – Worldbulletin/USA Today/US DOD
Απόδοση – OnAlert