Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλι Ζεϊντάν αφέθηκε ελεύθερος, αφού απήχθη νωρίς το πρωί και κρατήθηκε επί ώρες σε άγνωστη τοποθεσία από ομάδα ενόπλων πρώην ανταρτών, σε αντίποινα για τη σύλληψη από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις του Αμπού Ανας αλ Λίμπι, ύποπτου για τη συμμετοχή του στην αλ Κάιντα και στις επιθέσεις κατά των αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και την Τανζανία (1998).
«Απελευθερώθηκε. Αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη λεπτομέρειες για τις συνθήκες της απελευθέρωσής του», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Αμπντελαζίζ.
Δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς στην Τρίπολη δήλωσε ότι διαδηλωτές άνοιξαν πυρ εναντίον κτιρίου όπου κρατείτο ο Αλι Ζεϊντάν ζητώντας από την ένοπλη ομάδα που τον είχε απαγάγει να τον απελευθερώσει.
Στη συνέχεια, πηγές της κυβέρνησης και των αρχών ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι ο λίβυος πρωθυπουργός απελευθέρωθηκε.
Δύο χρόνια μετά την εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, η εύθραυστη κεντρική κυβέρνηση της Λιβύης και οι νεοσύστατες ένοπλες δυνάμεις της αγωνίζονται να διατηρήσουν τον έλεγχο απέναντι σε ποικίλες πολιτοφυλακές και ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις που διατηρούν τον έλεγχο ορισμένων περιοχών της χώρας, αλλά και τμημάτων του κρατικού μηχανισμού.
Η ένοπλη οργάνωση που απήγαγε σήμερα τον λίβυο πρωθυπουργό, είχε επιστρατευθεί από την κυβέρνηση για την τήρηση της ασφάλειας στην Τρίπολη. Η οργάνωση, με την ονομασία Επιχειρησιακό Κέντρο των Επαναστατών της Λιβύης, ανακοίνωσε λίγη ώρα μετά την απαγωγή ότι «συνέλαβε» τον Αλι Ζεϊντάν μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σύμφωνα με τις οποίες η λιβυκή κυβέρνηση ήταν εις γνώσιν της επιχείρησης σύλληψης του Αμπού Ανας αλ Λίμπι.
Πριν από την απελευθέρωση του πρωθυπουργού, αξιωματούχος της υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος του υπουργείου Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι ο πρωθυπουργός έχει συλληφθεί και τυγχάνει καλής μεταχείρισης.
Λίγο αργότερα, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα αρνήθηκε ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης κατά του λίβυου πρωθυπουργού.
Αν και βραχύχρονη, η απαγωγή και κράτηση του πρωθυπουργού της πετρελαιοπαραγωγής χώρας του ΟΠΕΚ , όπου οι αντίπαλες φατρίες διεκδικούν τον έλεγχο επί του πετρελαϊκού πλούτου, προκάλεσε την άμεση αύξηση της τιμής του πετρελαίου Brent.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ