Η λιβυκή κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή της να απαγορεύσει για λόγους ασφαλείας την πρόσβαση στη λιβυκή επικράτεια των σύρων, των παλαιστινίων και των σουδανών υπηκόων, ενώ η τουρκική Turkish Airlines, η μοναδική ξένη αεροπορική εταιρεία που εξακολουθεί να πραγματοποιεί πτήσεις στη Λιβύη, ανακοίνωσε πως διακόπτει τις πτήσεις της προς τη Μισράτα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.
Η απόφαση για την απαγόρευση εισόδου ελήφθη από τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης αυτής, η οποία δεν ελέγχει στην πραγματικότητα παρά ορισμένες ζώνες στις ανατολικές και τις δυτικές περιοχές της χώρας. Ελήφθη έπειτα από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπήκοοι των χωρών αυτών «είναι αναμιγμένοι στο πλευρό τρομοκρατικών οργανώσεων σε επιθέσεις εναντίον του στρατού και των αστυνομικών δυνάμεων στη Βεγγάζη και σε πόλεις της δυτικής Λιβύης».
Η απαγόρευση της εισόδου στην επικράτεια δια θαλάσσης, ξηράς ή αέρος τίθεται άμεσα σε ισχύ και θα εφαρμόζεται μέχρι νεωτέρας, ανέφερε το γραφείο Τύπου του υπουργού Εσωτερικών Όμαρ αλ-Σάνκι.
Η λιβυκή κυβέρνηση αποφάσισε εξάλλου να μην χορηγεί θεωρήσεις εισόδου στους υπηκόους της Μάλτας παρά μόνον αφού «συμφωνήσουν προηγουμένως οι υπηρεσίες ασφαλείας», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Η απόφαση αυτή ελήφθη για προληπτικούς λόγους», διευκρινίζεται ακόμη και προστίθεται πως το υπουργείο έχει συγκεντρώσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «Μαλτέζοι παρείχαν επιμελητειακή αρωγή στις πολιτοφυλακές της Φατζρ Λίμπια» (Λιβυκή Αυγή).
Η Φατζρ Λίμπια είναι ένας ετερόκλητος συνασπισμός κυρίως ισλαμιστικών πολιτοφυλακών της πόλης Μισράτα. Οι πολιτοφυλακές αυτές κατέλαβαν τον Αύγουστο τη λιβυκή πρωτεύουσα έπειτα από πολλές εβδομάδες μαχών εναντίον των πολιτοφυλακών της Ζεντάν.
Ο τουρκικός αερομεταφορές ακύρωσε χθες Κυριακή την πτήση του από την Κωνσταντινούπολη στη Μισράτα και ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς αυτή τη λιβυκή πόλη, αν και δεν έχει πάρει ακόμη απόφαση για τις άλλες πτήσεις του προς τη Λιβύη. Η Turkish Airlines πραγματοποιεί επίσης πτήσεις προς τη Βεγγάζη, την Τρίπολη και τη Σέμπχα.
Η Λιβύη είναι βυθισμένη στο χάος από την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 στο τέλος μιας σύγκρουσης που διήρκεσε οκτώ μήνες.
Η χώρα έχει παραδοθεί στις πολιτοφυλακές και διαθέτει δύο κοινοβούλια και δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία που πρόσκειται στους πολιτοφύλακες της Φατζρ Λίμπια και μια άλλη που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και έχει την έδρα της στο Τομπρούκ, κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα.