Ο αυτοανακηρυγμένος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ ότι κατέλαβε τον έλεγχο ενός μείζονος πετρελαϊκού κοιτάσματος στον νότο.
«Οι ένοπλες δυνάμεις πήραν, ειρηνικά, τον έλεγχο της πετρελαιοπηγής Αλ Φιλ» και σχεδιάζουν να τον «παραδώσουν στη Φρουρά των Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων», ανέφερε ο Άχμεντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπος του ΛΕΣ, μέσω Facebook.
Από την πετρελαιοπηγή Αλ Φιλ εξορύσσονται το τρέχον διάστημα περίπου 73.000 βαρέλια αργού την ημέρα. Τη διαχειρίζεται μια κοινοπραξία της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου (ΕΕΠ) της Λιβύης και της ιταλικής ENI.
Ο ΛΕΣ διεξάγει από τα μέσα του Ιανουαρίου στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας με στόχο, κατ’ αυτόν, να εκκαθαριστεί η περιοχή από τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» και τα «κακοποιά στοιχεία» που δρουν εκεί.
Έχει ήδη καταλάβει, ουσιαστικά αναίμακτα, την πόλη Σέμπχα (650 χλμ. νότια της Τρίπολης) και άλλη μια σημαντική πετρελαιοπηγή κοντά στην Ουμπάρι, νοτιότερα.
Στο ανατολικό τμήμα της χώρας, οι σημαντικότεροι πετρελαϊκοί τερματικοί σταθμοί επίσης ελέγχονται από τον ΛΕΣ. Τη διαχείρισή τους πάντως διατηρεί η ΕΕΠ, η οποία καταφέρνει να μένει ουδέτερη και να έχει σχέσεις με αμφότερες τις κυβερνήσεις που αντιπαρατίθενται για την εξουσία, την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) στην Τρίπολη κι αυτή στην ανατολική Λιβύη.
Την Τετάρτη, στη Μαρζούκ, ο στρατηγός Ιμπραΐμ Μοχάμαντ Κάρι, επικεφαλής της ασφάλειας στην πόλη αυτή της νοτιοδυτικής Λιβύης, δολοφονήθηκε από «ένοπλη ομάδα εκτός νόμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών της ΚΕΕ.
Η δολοφονία του διαπράχθηκε την επομένη της εισόδου στη Μαρζούκ των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ.
Καταγγέλλοντας μια «άνανδρη εγκληματική ενέργεια», το υπουργείο Εσωτερικών της ΚΕΕ διαβεβαίωσε ότι θα «καταδιώξει τους δράστες» αυτού του φόνου για να τους «προσαγάγει ενώπιον της δικαιοσύνης» κι ότι δεν θα μείνει «με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε αυτά τα εγκλήματα που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας».
Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, ο Κάρι, μέλος της φυλής Τούμπου, δολοφονήθηκε στο σπίτι του.
Η Μαρζούκ, όπως και οι πόλεις Σέμπχα και Ουμπάρι, ανήκει σε μια περιθωριοποιημένη περιοχή, που έχει σημαδευτεί μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011, από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ φυλών και εθνοτικών ομάδων — των Τούμπου, των Τουαρέγκ, αραβικών φυλών.
Μια μερίδα των κατοίκων της Μαρζούκ, προπυργίου της φυλής Τούμπου, αντιμετωπίζει με ανοικτή εχθρότητα την επιχείρηση των δυνάμεων του Χάφταρ, καθώς φοβάται κυρίως ότι θα υπάρξει όργιο πράξεων εκδίκησης από μέρους αράβων αντιπάλων της, που συγκροτούν το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων του ΛΕΣ.
Τουλάχιστον τρεις στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, όπως και 11 μέλη φυλών, αφότου οι δυνάμεις του Χάφταρ μπήκαν στη Μαρζούκ, την Τετάρτη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αχράρ.
Επτά και πλέον χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι, η Λιβύη παραμένει βαθιά διχασμένη και η κατάσταση στη χώρα χαρακτηρίζεται ακόμη χαοτική, με μια μυριάδα παραστρατιωτικές ομάδες και δύο κυβερνήσεις να συνεχίζουν τον αγώνα τους για εξουσία και πλουτοπαραγωγικούς πόρους.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ