Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν δήλωσε την Τρίτη ότι επήλθε «συμβιβασμός» με τις βαριά οπλισμένες ομάδες πολιτοφυλάκων, οι οποίες νωρίτερα είχαν δώσει τελεσίγραφο ολίγων ωρών στην κεντρική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την εξουσία.
Το τελεσίγραφο πέντε ωρών των ταξιαρχιών Αλ Καακάα και Αλ Σαουάικ έληξε χωρίς να σημειωθεί κάποιο ένοπλο περιστατικό και λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός Ζεϊντάν μιλώντας προς τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι μετά από συζητήσεις, στις οποίες ενεπλάκη ο ίδιος, οι ηγέτες των πρώην ανταρτών, αντιπροσωπεία του ΟΗΕ και στελέχη του Εθνικού Γενικού Κογκρέσου «επιτεύχθηκε συμβιβασμός» και «πρυτάνευε η σοφία».
Ο πρωθυπουργός όμως δεν ανέφερε τη φύση του συμβιβασμού και οι πολιτοφύλακες δήλωσαν ότι οι μονάδες τους είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποχωρήσει από την εξουσία. «Θα ενεργήσουμε σύντομα για να παραδώσουμε την εξουσία στο Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να σχηματιστούν επιτροπές για να επιβλέψουν τις εκλογές» δήλωσε προς το Ρόιτερς ο Οτμάν Μλέκτα ,ανώτατος διοικητής των ταξιαρχιών Αλ Καακάα. «Θα συνεργαστούμε με τους πολίτες και είμαστε σε επαφή με τους πολίτες στο νότο και στα ανατολικά» συμπλήρωσε.
Πάντως το βράδυ της Τρίτης στην Τρίπολη δεν υπήρχε κανένα σημάδι αναταραχής, αλλά δεκάδες οχήματα με αντιαεροπορικά όπλα της πολιτοφυλακής Αλ- Καακάα ήταν σταθμευμένα περιμετρικά στο κτίριο του Εθνικού Γενικού Κογκρέσου.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη ( UNSMIL), Ταρέκ Μτερί , δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι είχε συνάντηση με τον πρώην επικεφαλής των ανταρτών για να τον πείσει να «δώσει μια ευκαιρία στον πολιτικό διάλογο» την ώρα που το Εθνικό Γενικό Κογκρέσο καταδίκαζε το τελεσίγραφο των ενόπλων, χαρακτηρίζοντάς το απειλή «πραξικοπήματος».
Από τα τέλη Ιανουαρίου το Εθνικό Γενικό Κογκρέσο που είναι η ανώτατη αρχή πολιτικής εξουσίας στη Λιβύη είναι αντιμέτωπο με σφοδρό κύμα διαμαρτυρίας λόγω των αμφιλεγόμενης απόφασής του να παρατείνει τη θητεία του , η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί να λήξει στις 7 Φεβρουαρίου. Αμφότερες οι πολιτοφύλακες που απειλούν το Εθνικό Γενικό Κογκρέσο αποτελούνται από τους πιο έμπειρους αντάρτες που βοήθησαν στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι.