Λευκός Οίκος: «Οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε χθες ανακοίνωση «χαστούκι» κατά της Τουρκίας, σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας που επικρατεί στην Συρία, υπό το φόντο των αυξανόμενων εντάσεων και με σημείο αναφοράς την κατάρριψη τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος στην βορειοανατολική Συρία πριν λίγες ημέρες.

Ειδικότερα, με απόφαση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ανανεώθηκε για ακόμα μια χρονιά η ετήσια ισχύς του Εκτελεστικού Διατάγματος υπ’ αριθμόν 13894, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας το 2019 εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία, στο πλαίσιο της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Πηγή Ειρήνης».

Ως εκ τούτου, καθίσταται σαφές ότι ο Λευκός Οίκος και κατ’ επέκταση η τρέχουσα κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία ως απειλή για τα εθνικά συμφέροντα, την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, διότι όχι μόνο υπονομεύει υπονομεύει την εκστρατεία για την ήττα του ISIS, αλλά ακόμα θέτει σε κίνδυνο αμάχους και απειλεί περαιτέρω να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε «αιχμές» κατά των ΗΠΑ, αναφορικά με την απόφαση να αναπτύξουν την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford στην ανατολική Μεσόγειο προς υπόστήριξη του Ισραήλ απέναντι στις τρομοκρατικές δυνάμεις της Χαμάς.

Φωτογραφία Reuters