Λευκορωσία: Ρωσικοί πύραυλοι Iskander και ιρανικά UAV Shahed στην παρέλαση για την Ημέρα Ανεξαρτησίας [vids]

Πραγματοποιήθηκε, χθες Τετάρτη 3 Ιουλίου, στην Λευκορωσία η στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της χώρας, τον εορτασμό της 80ης επετείου από την απελευθέρωση του Μινσκ από τους ναζί.

«Μετά την επιδείνωση της κατάστασης στα νότια σύνορά μας (με την Ουκρανία), χιλιάδες κλήσεις έγιναν σε στρατιωτικά γραφεία και στρατιωτικές μονάδες,: «Θέλουμε να μπούμε στο στρατό. Δώστε μας όπλα. Θα υπερασπιστούμε την Πατρίδα μας!». Δεν χρειάζεται. Ηρεμήστε. Είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε οποιαδήποτε πρόκληση στα κρατικά σύνορα της χώρας μας», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο στις δηλώσεις του κατά την διάρκεια της παρέλασης, εξυμνώντας το επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της Λευκορωσίας.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης στο Μινσκ παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα ιρανικά drones Shahed-136, γνωστά ως Geran-2 στη Ρωσία.

Τα drones, τα οποία φαίνεται να έχουν μετονομαστεί σε Kochevnik από τη Λευκορωσία, είχαν τοποθετηθεί πάνω σε κινεζικά φορτηγά GWM King Kong Cannon που χρησιμεύουν ως πλατφόρμες εκτόξευσης.

Ο σχολιαστής της παρέλασης περιέγραψε το drone ως μια «νέα εγχώρια εξέλιξη», παρά την ιρανική προέλευσή του.

Ο σειριακός αριθμός που ήταν ορατός πάνω στο drone αντιστοιχούσε σε ρωσική σειρά, υποδεικνύοντας ότι τα drones συναρμολογούνται από ιρανικά εξαρτήματα σε ρωσικό έδαφος.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136, τα οποία είναι περιπλανώμενα πυρομαχικά που παράγονται στο Ιράν, έχουν χρησιμοποιηθεί ενεργά από τις ρωσικές δυνάμεις για να χτυπήσουν στόχους στην Ουκρανία.

Η εισαγωγή των drones Shahed-136 στη Λευκορωσία εγείρει ανησυχίες για τη διάδοση ιρανικών UAV στην Ανατολική Ευρώπη.

Στην παρέλαση της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στο Μινσκ συμμετείχαν πάνω από 6.000 στρατιωτικοί από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, την Κίνα, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Παρουσιάστηκαν περισσότερες από 300 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ την πρώτη τους εμφάνιση έκαναν και οι πύραυλοι Iskander-M, τους οποίους παρέλαβε η Λευκορωσία από τη Ρωσία.

Το Iskander-M, με την κωδική ονομασία «SS-26 Stone» από το ΝΑΤΟ, αντικατέστησε το σοβιετικό «Scud». Η εμβέλειά του φτάνει βαθιά στις γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας, την Ουκρανία και την Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, των οποίων οι σχέσεις με τη Λευκορωσία είναι πολύ τεταμένες.

Με πληροφορίες από: Belta / Φωτογραφίες Reuters