OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Δημιουργεί παραστρατιωτική δύναμη με πάνω από 100.000 εθελοντές

21/02/2023 - 08:27
Λευκορωσία
Share on FacebookShare on Twitter

Η Λευκορωσία θα ιδρύσει νέα δύναμη εθελοντών για την υπεράσπιση της επικράτειάς της, ώστε οι πάντες να εκπαιδευτούν στον «χειρισμό όπλων», να είναι σε θέση να αντιδράσουν αν η χώρα υποστεί επίθεση και να συμβάλλουν στη διατήρηση της δημόσιας τάξης σε καιρό ειρήνης, δήλωσε χθες Δευτέρα, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκάσενκα.

«Η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Το έχω ξαναπεί, πάνω από μια φορά: κάθε άνδρας και όχι μόνο κάθε άνδρας, πρέπει τουλάχιστον να είναι σε θέση να χειριστεί όπλα», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησής του. «Τουλάχιστον για να μπορεί να προστατεύσει την οικογένειά του αν χρειαστεί, το σπίτι του, τη γη του και, αν είναι απαραίτητο, την πατρίδα του».

Η δυνητική εμπλοκή της Λευκορωσίας στον πόλεμο

Ο κ. Λουκάσενκα, ο οποίος επέτρεψε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας όταν εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν έναν χρόνο, έχει πει επανειλημμένα πως ο στρατός του θα εμπλακεί σε πόλεμο μόνο εάν η χώρα δεχθεί επίθεση. Έχει κρίνει ακόμη πως η «εμπειρία» στην Ουκρανία δείχνει πως υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί η άμυνα της Λευκορωσίας.

«Σε περίπτωση που υποστούμε επίθεση, η αντίδραση θα είναι γρήγορη, σκληρή και αρμόζουσα», διαβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος. Ο υπουργός Άμυνας Βίκτορ Χρένιν διευκρίνισε πως η παραστρατιωτική δύναμη εθελοντών θα αποτελείται από 100.000 ως 150.000 μέλη, προσθέτοντας ότι το προσωπικό της θα αυξηθεί αν κρίνεται πως απαιτείται. Το σχέδιο είναι να γίνει εκπαίδευση σε κάθε χωριό και πόλη, πρόσθεσε.

Ο στρατός της Λευκορωσίας, που είναι επαγγελματικός, μετρά κάπου 48.000 μέλη, ενώ η συνοριοφυλακή διαθέτει περίπου 12.000 μέλη, σύμφωνα με την έκθεση «Στρατιωτική Ισορροπία 2022» του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Ο ρόλος του Λουκασένκο

Παρίας για τη Δύση, ο κ. Λουκάσενκο, ο αρχηγός κράτους που έχει κυβερνήσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην Ευρώπη, κυβερνά τη Λευκορωσία για 28 χρόνια, εξαρτάται από τη Ρωσία πολιτικά και οικονομικά. Η υποστήριξη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν του επέτρεψε να καταστείλει τις μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις του 2020.

Η εξάρτηση αυτή προκαλεί ανησυχία στο Κίεβο για το ενδεχόμενο η Μόσχα να πιέσει τη Λευκορωσία να συμμετάσχει σε νέα χερσαία επίθεση, να ανοίξει νέο μέτωπο στον πόλεμο. «Τα στοιχεία του ψυχρού πολέμου, η κούρσα εξοπλισμών και ο πυρηνικός εκβιασμός των ηγετών συγκεκριμένων δυτικών κρατών, έχουν επιστρέψει στην τρέχουσα διεθνή ατζέντα», έκρινε ο Λευκορώσος ηγέτης χθες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και κάποιες άλλες χώρες επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στην πρώην σοβιετική δημοκρατία επειδή παρείχε υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΛΟΥΚΑΣΕΝΚΟΕΘΕΛΟΝΤΕΣΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Σίδνεϊ
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Αυστραλοί χαιρετίζουν ως ήρωα τον περαστικό που αφόπλισε έναν ένοπλο [vid]

14/12/2025 - 19:09
Μελόνι
ΚΟΣΜΟΣ

Μελόνι: «Από την πρώτη ημέρα ήμασταν στο πλευρό της Ουκρανίας, δεν νοσταλγούμε την Σοβιετική Ένωση»

14/12/2025 - 18:40
An-22 - συντριβή
ΚΟΣΜΟΣ

An-22: Καρέ-καρέ η μοιραία συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού στο Ιβάνοβο

14/12/2025 - 18:18

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1937 ξεκινά επί Στάλιν η οργανωμένη μαζική καταδίωξη των ελληνικής καταγωγής πολιτών στην ΕΣΣΔ

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Αυστραλοί χαιρετίζουν ως ήρωα τον περαστικό που αφόπλισε έναν ένοπλο [vid]

Μελόνι: «Από την πρώτη ημέρα ήμασταν στο πλευρό της Ουκρανίας, δεν νοσταλγούμε την Σοβιετική Ένωση»

An-22: Καρέ-καρέ η μοιραία συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού στο Ιβάνοβο

ΗΠΑ: Κρατείται ένα άτομο που πιθανώς σχετίζεται με τους πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν

Σίδνεϊ: Αποφασισμένοι για μακελειό οι δράστες της επίθεσης – Είχαν και αυτοκίνητο με εκρηκτικά – 12 οι νεκροί

Κρεμλίνο: Επιπολαιότητα του Ρούτε να μιλήσει για πόλεμο με τη Ρωσία

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε μια αξιοπρεπή ειρήνη – Δεδομένο ότι θα υπάρξουν συμβιβασμοί

Top News

Αίγιο: Πέθανε ο 43χρονος ασθενής μποξέρ που γρονθοκόπησε γιατρό - Τι λέει ο ορθοπεδικός για την επίθεση

Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί έκτακτο συνέδριο για την τύχη του Κινήματος Δημοκρατίας - Στον «αέρα» το κόμμα

Ο Άρης Μουγκοπέτρος ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα - «Για ακόμη μια φορά είχα Άγιο, σε ευχαριστώ Παναγιά μου»

Τροχαίο στον Κολωνό: Η στιγμή που μηχανή με μεθυσμένη οδηγό συγκρούεται με δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert