Ένα ρωσικό κοίτασμα φυσικού αερίου που ανήκει εν μέρει στη γαλλική TotalEnergies χρησιμοποιείται για την παραγωγή καυσίμων για βομβαρδιστικά που πλήττουν στόχους στην Ουκρανία, ανέφερε σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«Η Le Monde εντόπισε την αλυσίδα εφοδιασμού από το κοίτασμα φυσικού αερίου Termokarstovoye στη Σιβηρία προς δύο στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις, η καθεμία από τις οποίες φιλοξενούσε μια μοίρα αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Τα μαχητικά αυτά αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για να καταστρέφουν στόχους στην Ουκρανία, όπου πλήττεται άμαχος πληθυσμός, συμπεριλαμβανομένου του θεάτρου της Μαριούπολης στις 16 Μαρτίου 2022, υποστηρίζει η Le Monde. Ο βομβαρδισμός του θεάτρου στην ουκρανική πόλη κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους, ενώ η Διεθνής Αμνηστία το έχει χαρακτηρίσει «έγκλημα πολέμου».
Η TotalEnergies – πρώην Total – κατέχει το 49% της Terneftegaz, της εταιρείας που εξάγει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Termokarstovoye, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της για το οικονομικό έτος 2021.
Το άλλο 51 τοις εκατό κατέχει η ρωσική εταιρεία Novatek, στην οποία η γαλλική εταιρεία κατέχει επίσης μερίδιο 19,4%.
«Η TotalEnergies είναι απρόθυμη να σταματήσει τις δραστηριότητες της στη Ρωσία»
Περιγράφοντας βήμα – βήμα την πορεία του φυσικού αερίου από το ρωσικό κοίτασμα, η γαλλική εφημερίδα καταλήγει ότι το φυσικό αέριο έφτασε σε αεροπορικές βάσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Ξεκινώντας ημέρες πριν από την έναρξη του πολέμου στα τέλη Φεβρουαρίου και μέχρι τον Ιούλιο, 42.700 τόνοι καυσίμων στάλθηκαν στις αεροπορικές βάσεις στο Morozovsk και το Malshevo, έδειξαν τα στοιχεία από την έρευνα της εταιρείας οικονομικών πληροφοριών Refinitiv.
«Αυτό είναι αρκετό για να γεμίσει 3.400 δεξαμενές καυσίμου των ρωσικών μαχητικών-βομβαρδιστικών Sukhoi Su-34», δήλωσε η διερευνητική μη κερδοσκοπική Global Witness στη Le Monde.
Ενώ οι περισσότεροι παγκόσμιοι ενεργειακοί κολοσσοί έχουν σταματήσει να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία από την εισβολή της στην Ουκρανία, η TotalEnergies είπε ότι θα σταματήσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022, αλλά έχει αποδειχθεί «απρόθυμη» να εγκαταλείψει τις δραστηριότητες της στην περιοχή.
Σύμφωνα με δήλωση της ίδιας της εταιρείας στην γαλλική εφημερίδα, «δεν λειτουργεί τις εγκαταστάσεις της Terneftegaz» και «δεν έχει κανένα ρόλο στις αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο χρήσης των συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου».