Το υφιστάμενο καθεστώς των εξωτερικών εγγυήσεων για την Κύπρο είναι αναχρονιστικό και δεν ανταποκρίνεται πλέον στην πραγματικότητα, δήλωσε σήμερα, στη Μόσχα, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράζοντας, τη θέση πως οι δικοινοτικές συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν με βάση τα υφιστάμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «και όποιες αλλαγές να γίνουν, να γίνουν με νέες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Μιλώντας στο πλαίσιο δηλώσεών του στη Μόσχα μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα με πρόσκληση του κ. Λαβρόφ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ακόμη, μιλώντας μέσω διερμηνέα, πως «προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια αναγκαιότητα στη διόρθωση της αποστολής» της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια προϋπόθεση της εξασφάλισης της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου θα είναι οι εγγυήσεις εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Είμαστε υπέρ της δίκαιης, σταθερής, βιώσιμης και καθολικής επίλυσης» του Κυπριακού, ανέφερε ο κ. Λαβρόφ, προσθέτοντας πως «πιστεύουμε ότι οι δικοινοτικές συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν με βάση τα υφιστάμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όποιες αλλαγές να γίνουν, να γίνουν με νέες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Ο κ. Λαβρόφ είπε επίσης πως η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη. «Η πολυδιάστατη συνεργασία μας βασίζεται σε πατροπαράδοτους δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας συμπάθειας, σε πνευματική και πολιτιστική συγγένεια και υπηρετεί το έργο της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο», επεσήμανε.
Ανέφερε επίσης πως αποδέχεται με μεγάλη ευχαρίστηση πρόσκληση του κ. Χριστοδουλίδη για να επισκεφθεί την Κύπρο.
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως εξέφρασε την ευαρέσκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχρονική στάση που τηρεί η Ρωσική Ομοσπονδία στο Κυπριακό, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ του ΟΗΕ, την ξεκάθαρη τοποθέτηση για κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων του 1960 και των όποιων παρεμβατικών δικαιωμάτων, όπως επίσης και για την ανάγκη απρόσκοπτης συνέχισης της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο για όσο συνεχίζεται η παρούσα, απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων.
Είπε πως ενημέρωσε τον κ. Λαβρόφ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τη γενικότερη μας προσέγγιση, και μετέφερε «την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς, του Προέδρου Αναστασιάδη, να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά με μοναδικό και αδιαπραγμάτευτο στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ, του ευρωπαϊκού δικαίου, και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν ζήτησα τη συμβολή του κ. Λαβρώφ προς επίτευξη του στόχο που μόλις έχω αναφέρει», σημείωσε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, εξάλλου, πως μέσα από την ανασκόπηση και αξιολόγηση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών προκύπτει ότι αυτές βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε, συγκεκριμένα για τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξη τους και συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, προς επίτευξη του εν λόγω στόχου σε ένα αριθμό θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, επεσήμανε.
Στις δηλώσεις του ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως οι συνομιλίες του με τον κ. Χριστοδουλίδη ήταν περιεκτικές και πως έδωσαν μεγάλη σημασία στο Κυπριακό. Ανέφερε εξάλλου πως συζήτησαν διεξοδικά ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της διμερούς ημερήσιας διάταξης και έδωσαν έμφαση στα συμφωνηθέντα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στη Ρωσία πριν από ένα χρόνο.
Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε τη θετική δυναμική στους βασικούς τομείς συνεργασίας στον ανθρωπιστικό, στον πολιτιστικό τομέα και σε άλλους και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε το έργο υλοποίησης του νομικού πλαισίου της συνεργασίας μας, είπε ο κ. Λαβρόφ.
Σημείωσε επίσης πως αντάλλαξαν εκτιμήσεις για τις σχέσεις Ρωσίας και ΕΕ, αναφέροντας πως η Ρωσία εκτιμά την εποικοδομητική στάση της Κύπρου στο θέμα αυτό ως επίσης και τη στάση της στο θέμα του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Πιστεύουμε ότι όλα όσα θα γίνουν πρέπει να είναι βάσει του Καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αρχές ισότητας όλων των μελών», σημείωσε.
Ανέφερε πως συζήτησαν επίσης διεθνή και περιφερειακά θέματα και πως συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές και σε διμερές επίπεδο αλλά και στους διεθνείς χώρους.
Σε ό,τι αφορά τις κρίσεις στη Συρία και την Ουκρανία είπε πως «επιβεβαιώσαμε τη στάση μας προς επίλυση και των δυο κρίσεων, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όσον αφορά τη Συρία είναι το ψήφισμα 2254 και για την Ουκρανία ισχύει το σύνολο μέτρων του Μινσκ», ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον κ. Λαβρόφ για την πρόσκλησή του να επισκεφθεί για δεύτερη φορά σε 10 μήνες τη Μόσχα και την ευκαιρία να έχουν ένα ειλικρινή και ανοικτό διάλογο, κατά τη διάρκεια του οποίου, όπως είπε, έγινε μια εποικοδομητική, ενδιαφέρουσα, ουσιαστική και χρήσιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, και το Κυπριακό.
Είπε πως συζήτησαν εκτενώς για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσική Ομοσπονδία, σημειώνοντας πως αποτελεί γεγονός ότι υπάρχουν προκλήσεις και δυσκολίες, αλλά την ίδια στιγμή είναι καθοριστικής σημασίας να υπάρχει συνεχής διάλογος και ανταλλαγή απόψεων, «έτσι ώστε να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν προοπτικές εξομάλυνσης τους, αλλά και πώς συνεργαζόμαστε για την αντιμετώπιση ποικίλων διεθνών προβλημάτων και την προώθηση κοινών επιδιώξεων».
«Ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε την έντονη πεποίθηση ότι ο διάλογος είναι η μόνη οδός αντιμετώπισης των όποιων διαφωνιών ή και διαφορετικών προσεγγίσεων στην στρατηγικής σημασίας σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Είπε πως συζήτησαν επίσης περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σημείωσε πως ο κ. Λαβρόφ τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Συρίας, επισημαίνοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως γειτονικό κράτος της Συρίας παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις, ανησυχεί ιδιαίτερα με τη συνέχιση της κρίσης, και υποστηρίζει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Πιστεύουμε ότι η εξεύρεση λύσης μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τον πολιτικό διάλογο, υπογράμμισε.
Ανταλλάξαμε επίσης, πρόσθεσε, απόψεις για άλλα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα όπως επίσης για νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψής του στη Μόσχα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, και είπε πως προσβλέπει στο να υποδεχθεί στην Κύπρο τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών.