«Διαμάντια» έκρυβε η ετήσια συνέντευξη Τύπου του Σεργκέι Λαβρόφ, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών: συνέκρινε τις κινήσεις των ΗΠΑ με εκείνες του Χίτλερ, απείλησε επί της ουσίας Σουηδία και Φινλανδία εφόσον ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και φυσικά απέδωσε την εισβολή στην Ουκρανία σε αυτό που ο ίδιος ανέγνωσε ως «υβριδικό πόλεμο» της Ουάσινγκτον εναντίον της χώρας του.
Ειδικότερα, ο Λαβρόφ κάλεσε το ΝΑΤΟ να απομακρύνει «τις στρατιωτικές του υποδομές» από την Ουκρανία και άλλες χώρες κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, ενώ προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να λάβει αντίστοιχα στρατιωτικά μέτρα στην περίπτωση που η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στη Συμμαχία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η κρίση στην Ουκρανία ξεκίνησε πολύ προτού η Ρωσία στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να εισβάλουν στη χώρα πέρυσι τον Φεβρουάριο, καθώς – όπως είπε ο Λαβρόφ – οι ΗΠΑ προετοίμαζαν το έδαφος για τη σύγκρουση στην Ουκρανία στο πλαίσιο του υβριδικού, όπως τον χαρακτήρισε, πολέμου τους εναντίον της Μόσχας.
Επίσης ο Λαβρόφ συνέκρινε τις πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ με αυτές του Αδόλφου Χίτλερ και του Ναπολέοντα, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει καθυποτάξει την Ευρώπη προκειμένου να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον της Μόσχας.
Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι ο Χίτλερ και ο Ναπολέων είχαν προσπαθήσει στο παρελθόν να χρησιμοποιήσουν την ίδια τακτική εναντίον της Ρωσίας.
«Οι ΗΠΑ, μέσω της Ουκρανίας, διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον της χώρας μας με τον ίδιο σκοπό: την τελική λύση του ρωσικού ζητήματος», ισχυρίστηκε ο Λαβρόφ.
«Όπως ο Χίτλερ ήθελε την ‘τελική λύση’ του εβραϊκού ζητήματος, τώρα, αν διαβάσετε τους Δυτικούς πολιτικούς (…) λένε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία πρέπει να υποστεί μια στρατηγική ήττα», πρόσθεσε.
Παράλληλα επεσήμανε ότι η Μόσχα ακόμη δεν έχει δει καμία σοβαρή πρόταση για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι οι ιδέες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για το θέμα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει για τη σύγκρουση με τις δυτικές χώρες και «να απαντήσει σε τυχόν σοβαρές προτάσεις. Δεν έχουμε δει ακόμη καμία σοβαρή πρόταση«. Ωστόσο σημείωσε ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες θα πρέπει να απαντούν στις ευρύτερες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια.
Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ