Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: «Το ψευδοκράτος του Ντεκτάς δεν μπορεί να ζήσει»

Εκτενείς δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου δημοσιεύονται σε δυο τουρκικές εφημερίδες  – την Hurriyet και την Cumhuriyet- μετά από επίσκεψη που του έκαναν δυο συνεργάτιδες των εφημερίδων.
 
Η Hurriyet  με τον τίτλο « Στην Κύπρο δεν υπάρχει διαζύγιο» δημοσιεύει ανταπόκριση της συνεργάτιδάς της κ. Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί από την Λευκωσία , στην οποία γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κατά τις δηλώσεις του είπε στην τουρκική «Στην Κύπρο δεν γίνεται διαζύγιο», επέκρινε την ταινία και τις γελοιογραφίες  που μειώνουν  τον Μωάμεθ και έδωσε – όπως μεταδίδονται – τα εξής μηνύματα:
 
-          O Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν πιστεύει ότι ο πληθυσμός της Τουρκίας το 2023 θα φθάσει τα 100 εκ και για αυτόν τον λόγο δεν προτίθεται να κάνει κάποιο βήμα για λύση στην Κύπρο. Πέραν αυτού το 2022 ετοιμάζεται ένας μεγάλος εορτασμός για την επέτειο των 100 ετών της κατάληψης της Σμύρνης.
-          Θα πρέπει οι έποικοι να φύγουν από το νησί και να αποσυρθούν οι τούρκοι στρατιώτες. Θα πρέπει να τερματιστούν οι εγγυήσεις. Εάν δεν γίνουν αυτά δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Οι Τουρκοκύπριοι είναι το 18% του πληθυσμού στο νησί, παρόλα αυτά μπορεί να εξασφαλιστεί συμμετοχή τους σε ποσοστό 25% σε ένα ενιαίο κράτος. Στην Τουρκία δεν επιτρέπεται στους Κούρδους να ιδρύσουν το κράτος τους . Εάν οι Τ/ουρκοκύπριοι λάβουν μέρος στο κράτος , θα γίνουν ίσοι πολίτες του Κυπριακού κράτους. Εμείς θέλουμε ένα κράτος, οι τούρκοι δεν θέλουν. Το ψευδοκράτος του Ντενκτάς δεν μπορεί να ζήσει. Στην Κύπρο διαζύγιο δεν γίνεται.
-          Επικρίνω τις επιθέσεις εναντίον του Προφήτη του Ισλάμ .Είναι απαράδεκτη μια τέτοια άσχημη επίθεση εναντίον του Προφήτη Μωάμεθ.
-          Αν δεν υπήρχε Κομμουνιστής Πρόεδρος η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει την κρίση. Εξαιτίας της κρίσης ο μισθός των ανώτατων θρησκευτικών παραγόντων μειώθηκε κατά 25% . Πρώτα μειώθηκε ο δικός μου μισθός. Είναι εντελώς ψέμα ότι η Εκκλησία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της Κύπρου.
 
 
 
Η Cumhuriyet  δημοσιεύει  ανταπόκριση της κ. Λεϊλά Ταβσάνογλου από την Λευκωσία με τον τίτλο « Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε ότι αισθάνεται ανησυχία από την προσέγγιση της Τουρκίας στο Κυπριακό και είπε ¨ Ο Ερντογαν μας θεωρεί ανύπαρκτους¨» .
Αφού παρατίθεται μια γενική εισαγωγή με σειρά επισημάνσεων του Αρχιεπισκόπου ( « Ο π/ρωθυπουργός της Τουρκίας θεωρεί την χώρα του υπερδύναμη και νομίζει πως θα επιβάλλει στην Κύπρο τις δικές του επιθυμίες και εμάς μας θεωρεί ανύπαρκτους», »μειώνεται  και ο δικός μας μισθός λόγω οικονομικής κρίσης».,« Με τους έποικους που έρχονται  από την Τουρκία μετά από ένα διάστημα θα τουρκοποιηθεί όλη η Κύπρος. Αυτός είναι ο στόχος του π/θ της Τουρκίας», κ.α.) η εφημερίδα παραθέτει τον εξ’ης διάλογο.
 
Ερ: Στην Κύπρο σχεδόν σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις για την λύση . Τι περιμένετε να γίνει στο εξής στο νησί;
 
Απ : Είμαστε σε χειρότερη θέση συγκριτικά με παλαιότερα , διότι ο αξιότιμος Ερογλου παίρνει οδηγίες από την Τουρκία, διότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας πιστεύει ότι η Τουρκία είναι υπερδύναμη και ότι ο πληθυσμός της θα φθάσει το 2022 τα 100 εκ. Δεν θέλει να δώσει τίποτα. Επιθυμεί το ίδιο έτος να γιορτάσει την απελευθέρωση της Σμύρνης στις 9 Σεπτεμβρίου. Βασίζεται στην οικονομική δύναμη της χώρας και στο ότι είναι η 17η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η Τουρκία δεν λαμβάνει υπόψη την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν την αναγνωρίζει, παραβλέπει και την ΕΕ. Όσο συνεχίζεται η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας δεν φαίνεται εφικτή μια μόνιμη λύση στο νησί.
 
Ερ: Πως θα στείλετε πίσω μετά από τόσα χρόνια τους ανθρώπους που ήρθαν από την Τουρκία και παντρεύτηκαν με Κυπρίους και έκαναν παιδιά;
 
Απ: Θα ληφθούν υπόψη ορισμένες εξαιρέσεις και θα γίνει ανάλογη συμπεριφορά. Εμείς βέβαια σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Ερ: Ολοι συμφωνούν ότι στο νησί αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση με αυτές τις παραμέτρους. Τότε γιατί γίνεται προσπάθεια για λύση; Γιατί δεν αφήνονται όλα στην τύχη τους;
 
Απ: Εμείς είμαστε Ευρωπαίοι. Η Κύπρος είναι στην ΕΕ. Αν οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να μείνουν στον βορά μπορούν να μείνουν εκεί. Όμως το κράτος είναι ένα . Οι δύο κοινότητες μπορούν να ζήσουν και πάλι μαζί ευτυχισμένες  διότι έζησαν και παλαιότερα. Όλοι δείχνουν καλή πρόθεση. Οι ακραίοι εθνικιστές και στις δύο κοινότητες θα πρέπει να απομονωθούν από τους δικούς τους. Όμως ο π/θ της Τουρκίας ζει ένα όραμα της σούπερ Τουρκίας και μας θεωρεί ανύπαρκτους . κατά συνέπεια δεν βλέπω να φθάνουμε σε κάποια λύση στο εγγύς μέλλον . Άλλωστε δεν είναι δημοκρατικό το να προσπαθεί το 18% του πληθυσμού να διοικήσει το υπόλοιπο 80% .
 
Ερ: Χαρακτηρίζετε τον εαυτό σας Δημοκράτες. Όμως στις Δημοκρατίες δεν είναι σημαντικός ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων;
 
Απ: Τότε γιατί η Τουρκία δεν επιτρέπει στους Κούρδους να ιδρύσουν κράτος;
 
Eρ: Φαίνεται ότι εδώ οι έννοιες μπερδεύτηκαν, Οι Κούρδοι ήταν πάντοτε πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας. Όμως η Τ/ουρκοκυπριακή κοινότητα βάση του Συντάγματος του 1960 είναι ιδρυτικό στοιχείο της Κυπριακής Δημοκρατίας . Πως θα παραβλέψετε τα δικαιώματά της;
 
Aπ : Βέβαια , γιατί π.χ ένας Τουρκοκύπριος να μην εκλέγεται στο Προεδρικό αξίωμα; Όμως ο αξιότιμος Ντενκτάς ίδρυσε ένα ψευδοκράτος σε αυτό το νησί. Το κράτος αυτό δεν το αναγνωρίζει καμία χώρα εκτός από την Τουρκία. Εμείς αντιτιθέμεθα σε αυτό το ψευδοκράτος. Αυτό είναι μια κίνηση η οποία ζημιώνει και τους Τουρκοκυπριους  και τους Ε/λληνοκύπριους και παροτρύνει την διάσπαση. Πριν από την εισβολή του 1974 ο πληθυσμός των Τουρκοκυπρίων  ήταν γύρω στις 120.000. Σήμερα λέγεται ότι ο πληθυσμός τους έφθασε τις 180.000 . Όμως δεν είναι αληθές . Εχουνε μείνει μόνο 80.000 Τουρκοκύπριοι διότι οι περισσότεροι μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί το να ζούν ευτυχείς στο νησί αυτό οι Ελληνοκυπριοι  και οι Τουρκοκυπριοι. Θα πρέπει πλέον να πατάμε στα πόδια μας. Θα πρέπει να επιδεικνύεται σεβασμός στα δικαιώματα των Τ/κ και Ε/κ που είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες αυτού του νησιού.
 
Ερ: Είναι γνωστό ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στον Ελληνοκυπριακό τομέα είναι μεγάλη η επιρροή της Εκκλησίας και μάλιστα για την Ε/λληνοκθπριακή Εκκλησία λέγεται ότι είναι ο μεγαλύτερος Όμιλος και ότι εσείς είστε ο Πρόεδρος του Ομίλου αυτού . Τι λέτε σε αυτά;
 
Απ: Βεβαίως και η Εκκλησία έχει ακίνητα, όχι όμως έτσι όπως υπερβάλλουν. Από την άλλη τα χρήματα της Εκκλησίας είχαν κατατεθεί στις Τράπεζες. Με την κρίση κάθε χρόνο έχουμε εκατομμύρια απώλεια. Είχαμε μεγάλη απώλεια επειδή επενδύσαμε στις Ελληνικές τράπεζες . Όμως πιστεύω πως η Κύπρος θα μπορέσει να βγεί από αυτήν την στενωπό.
 
Ερ: Tα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν στον κόσμο οι θρησκευτικές εντάσεις. Αναστατώθηκε όλη η Μέση Ανατολή εξαιτίας της υβριστικής ταινίας εναντίον του Προφήτη Μωάμεθ. Εσείς ως θρησκευτικός παράγοντας τι λέτε στο να σκοτώνονται άνθρωποι για την θρησκεία;
 
Απ : Kαι βέβαια είναι απαράδεκτο το να βρίζουν τα Θεία. Ομως δεν μπορεί να κριθεί ως θετικό με κανένα τρόπο και το να σκοτώνονται άνθρωποι για την θρησκεία.
 
Ερ: Τι σκέφτεστε για το θέμα της αύξησης του συντηρητισμού στην Τουρκία με την κυβέρνηση ΑΚΡ;
 
Απ : To είχα πει και πριν. Ο αξιότιμος Ερντογάν είναι άκρως χαρισματικός για την Τουρκία. Ναι , εδώ και 10 χρόνια αυξήθηκε ο συντηρητισμός στην Τουρκία, όμως και από την άλλη πλευρά, επειδή πετάχτηκαν 6 μηδενικά από την τουρκική λίρα , ο τούρκος ως πολίτης είναι ικανοποιημένος από τις οικονομικές εξελίξεις.