Η σύσταση Γραμματείας για τις τριμερείς συνεργασίες αποτελεί μόλις το πρώτο βήμα ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού από πλευράς Λευκωσίας που στόχο έχει να διαφοροποιήσει την έως τώρα πρακτική και λογική των συνεργασιών της περιοχής.
Όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, στόχος είναι η δημιουργία ενός περιφερειακού Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας. Δηλαδή, να αποκτήσει η ευρύτερη περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής έναν αντίστοιχο οργανισμό με εκείνον της Ευρώπης, τον γνωστό ΟΑΣΕ.
Η προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με τους στόχους του ΥΠΕΞ, είναι να προχωρήσει βήμα-βήμα. Η σύσταση Γραμματείας αποτελεί το πρώτο βήμα για να μπουν οι βάσεις και οι συνεργαζόμενες με την Κύπρο χώρες να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους.
«Μακροπρόθεσμα θέλουμε τη μετεξέλιξη των περιφερειακών τριμερών», υπογραμμίζει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Και ο στόχος είναι ο Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας, με την Κύπρο να αποτελεί το επίκεντρο αυτής της προσπάθειας.
Στη συνέντευξή του στον «Φ» ο Ν. Χριστοδουλίδης στέκεται και στο θέμα της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, απαντώντας σ’ όσους είχαν σπεύσει να υποβαθμίσουν τη σημασία της Δήλωσης Προθέσεων που υπεγράφη με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σημειώνει την αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των ΗΠΑ έναντι της Κύπρου. Δείγμα αυτής της αλλαγής αποτελεί η συζήτηση για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο.
Στο υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλίδη, προσεγγίζουν τις περιφερειακές συνεργασίες με ρεαλισμό. Γι’ αυτό και δεν βρίσκεται εκτός ατζέντας το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα δεδομένα και σημερινοί αντίπαλοι στην περιοχή να τα ξαναβρούν, όπως για παράδειγμα Ισραήλ και Τουρκία.
Για το κεφάλαιο Τουρκία στέλνει το μήνυμα πως η Άγκυρα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι «η μη επίλυση του Κυπριακού έχει αρνητικές συνέπειες στην προώθηση των τουρκικών συμφερόντων και επιδιώξεων». Την ίδια ώρα διαμηνύει –κυρίως προς το εσωτερικό– πως ο τρόπος που ο ίδιος πολιτεύεται δεν είναι στη βάση της θέσης «θα γονατίσουμε την Τουρκία» ή άλλες όμοιες προσεγγίσεις.
Ο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης αναλύει τους τρεις βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαντά στο πώς το υπουργείο του τα βγάζει πέρα έχοντας στη διάθεσή του μικρότερα κονδύλια από άλλες χώρες με τις οποίες υπάρχει αντιπαράθεση.