Τουρκική ενόχληση από την αμυντική συμφωνία Κύπρου-Ρωσίας

Επιμέλεια ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Στο επίκεντρο συζητήσεων σε πολλές πρωτεύουσες της δύσης αλλά και την Άγκυρα βρίσκεται  η ανακοίνωση της Κύπρου ότι Μόσχα και Λευκωσία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις σχετικά με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των αεροδρομίων και των λιμανιών της Κύπρου από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στην περίπτωση ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.Η Τουρκία που την ενοχλεί η διπλωματική κινητικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχειρεί να εγείρει θέμα στην ΕΕ.

Η  δήλωσε έγινε στο ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASS από τον ίδιο τον  Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη στο πλαίσιο αποκλειστικής του συνέντευξης ενόψει επίσκεψής του  στις 25 Φεβρουαρίου στη Μόσχα. Όπως αναφέρθηκε οι δύο χώρες προχωρούν στην επικαιροποίησης  της αποτελεσματικής διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας τους, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδης, απέρριψε αναφορές στα ΜΜΕ ότι υπάρχει θέμα ρωσικών αεροπορικών ή ναυτικών βάσεων στο έδαφος της Κύπρου κι η ρωσική πλευρά δεν έχει υποβάλει καν τέτοιο αίτημα.

Συντήρηση εξοπλισμού-απομάκρυνση πολιτών 

Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε πως »αυτό στο οποίο αναφερόταν ο Πρόεδρος κ. Ν.Αναστασιάδης, σε πρόσφατη συνέντευξη, ήταν η ανανέωση μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, που συνίσταται στη συντήρηση στρατιωτικού εξοπλισμού ο οποίος πουλήθηκε στην Κύπρο πριν από χρόνια, καθώς και στην αγορά ανταλλακτικών σύμφωνα με υπάρχοντα συμβόλαια». 
Όσον αφορά την προσφορά διευκολύνσεων, εξήγησε, »αυτές είναι καθαρά μη στρατιωτικού, ανθρωπιστικού χαρακτήρα, όπως η απομάκρυνση Ρώσων πολιτών από τη Μέση Ανατολή, εφόσον προκύψει ανάγκη».
Από την πλευρά της Ρωσίας έγινε γνωστό - με ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου RIA Novosti – ότι επίκειται υπογραφή επικαιροποιημένου μνημόνιου αμυντικής συνεργασίας με αναβάθμιση διευκολύνσεων – ενώ υπήρξε και μια προχωρημένη αναφορά περί παραχώρησης εδαφών για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων ( είναι το σημείο που διέψευσε ο κ Κασουλίδης).   Το μνημόνιο αυτό, όπως αναφέρεται, θα υπογραφεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στην Ρωσία.   Σύμφωνα με τις πληροφορίες το RIA Novosti, η ρωσική στρατιωτική αεροπορία θα μπορεί να αναπτυχθεί σε αεροπορική βάση, 40 χιλιόμετρα μακριά από τη βάση της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) στο Ακρωτήρι της Κύπρου.

Τι υποστηρίζουν οι Τούρκοι

Στην Τουρκία υπάρχει σήμερα εκτενής αναφορά στα ΜΜΕ- και ορισμένα σχόλια που απηχούν προφανώς τις θέσεις ( και τις επιθυμίες…) της Αγκυρας. 
Η εφημερίδα Milliyet με τον τίτλο «Η Ρωσία αποκτά βάση στην Κύπρο» γράφει ότι ο κ. Αναστασιάδης, τόνισε ότι »ορισμένες επιπρόσθετες υπηρεσίες μ’ αυτές που προσφέρουμε στη Γαλλία και στη Γερμανία θα δοθούν και στη Ρωσία». Αυτό έχει την έννοια ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία και τα στρατιωτικά αεροσκάφη θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις στη Κύπρο, αναφέρει. Επικαλείται δε αναφορές στον ρωσικό τύπο πως τα πολεμικά πλοία θα χρησιμοποιήσουν μονίμως το στρατιωτικό λιμένα στη Λεμεσό.

Η Άγκυρα επιδιώκει να »ερεθίσει» την ΕΕ

Το πολιτικό στίγμα το δίνει σε άλλο δημοσίευμα με πλαγιότιτλο »Απόφαση που θα εξοργίσει τις Βρυξέλλες», τονίζοντας ότι η Ρωσία, στην οποία η Ε.Ε. επιβάλλει βαριές κυρώσεις λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, θα αποκτήσει τώρα στρατιωτική βάση στα εδάφη της Ε.Ε. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η »Νότια Κύπρος», όπως γράφει, έχει οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, αντιτίθεται στις κυρώσεις της Ε.Ε.και πως κατά τα τελευταία 20 έτη μεταβιβάστηκαν από τη Ρωσία σε αυτήν χρήματα περισσότερα από 30 δις δολάρια.

Η εφημερίδα Turkiye αναφέρει μεταξύ άλλων ότι λόγω των κυρώσεων που εφαρμόζει η Ε.Ε. στη Ρωσία, εξαιτίας της κρίσης της Ουκρανίας, η υπογραφή συμφωνίας μέλους της Ε.Ε. με τη Ρωσία αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλη αντίδραση εντός της Ένωσης.