Tornado κατά Ισλαμικού κράτους για 1 ακόμη χρόνο θα απογειώνονται από Κύπρο

Για ένα έτος ακόμη θα παρατείνει η Βρετανία τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων του »Ισλαμικού Κράτους» (ISIL-ISIS) στο Ιράκ με τα 8 αεροσκάφη τύπου Tornado, που από πέρυσι πραγματοποιούν επιχειρήσεις από την Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο, παρατείνοντας έτσι και την επιχειρησιακή ζωή τους.
 
Την απόφαση ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, κ.Μάικλ Φάλονμ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαγδάτη.
 
Το σμήνος των Tornado GR4 επρόκειτο να παροπλιστεί τον περασμένο Μάρτιο και να αντικατασταθεί από μαχητικά αεροσκάφη τύπου Typhoon (Γιουροφάιτερ). Ωστόσο, μετά την έναρξη των επιχειρήσεων τον Σεπτέμβριο με βάση την Κύπρο, ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Ντέιβιντ Κάμερον είχε ανακοινώσει ότι τα Tornado θα συνεχίσουν να είναι ενεργά έως τον Μάρτιο του 2016.
 
Η νέα εξέλιξη είναι ότι  ο κ. Φάλον έδωσε ως ημερομηνία παροπλισμού των αεροσκαφών τον Μάρτιο του 2017, λέγοντας ότι έχουν βοηθήσει τις ιρακινές δυνάμεις να απωθήσουν μαχητές του ISIL-ISIS από θέσεις σε καίριες πόλεις, όπως οι Τικρίτ και Μπαϊτζί.«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε αυτό το κρίσιμο επιχειρησιακό τέμπο», συμπλήρωσε ο κ. Φάλον.

Να σημειωθεί ότι αίσθηση είχε προκαλέσει στη Βρετανία ρεπορτάζ του BBC προ μηνών όπου αναφέρετο πως μόνο ελάχιστα από τα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado στη βάση Ακρωτηρίου είναι πλήρως λειτουργικά, καθώς και ότι το προσωπικό της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) στην Κύπρο έχει καταβαραθρωμένο ηθικό και είναι εξαντλημένο. Το BBC μετέδωσε τότε πως μόνο 16 από τα συνολικά 102 Tornado της βρετανικής RAF πληρούν όλες τις προδιαγραφές εμπλοκής. Τα μισά από αυτά (8) σταθμεύουν στο Ακρωτήρι για την πραγματοποίηση επιχειρήσεων εναντίον των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Ωστόσο, λόγω της ηλικίας και της συχνής χρήσης τους απαιτούν πολύωρη συντήρηση, ιδίως στους κινητήρες, αναφερόταν. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλές μέρες μόνο δύο ή τρία Tornado να είναι πλήρως διαθέσιμα για τις επιχειρήσεις πάνω από το Ιράκ.

Τα αεροσκάφη Tornado που βρίσκονται στο Ακρωτήρι της Κύπρου είναι εξοπλισμένα με κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας Paveway και πυραύλους Brimstone. Μαζί με τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη τύπου Reaper που επίσης επιχειρούν πάνω από το Ιράκ έχοντας ως βάση χώρα της Μέσης Ανατολής, τα Tornado έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 1.100 εξορμήσεις, εκ των οποίων 250 εξελίχθηκαν σε επίθεση κατά ισλαμιστικών στόχων.
 
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας απέκλεισε για ακόμα μία φορά την ανάπτυξη δυτικών χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ, σημειώνοντας ότι δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα από την ιρακινή κυβέρνηση