Το Στέητ Ντιπάρτμεντ συνεχίζει την «γκάφα» με τις δηλώσεις για τη Κύπρο

H αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χάρφ, δεν υποχώρησε από την προχθεσινή της δήλωση ότι άλλο Ρωσία και άλλο Τουρκία και χθες -απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων- ισχυρίστηκε ότι οι περιπτώσεις της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου και της ρωσικής ανάμειξης στις υποθέσεις της Ουκρανίας, που κατέληξε σε απόσχιση της Κριμαίας, είναι διαφορετικές (περιπτώσεις) για τις ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις της που έγιναν μετά από ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου προκάλεσαν αντιδράσεις. Πολύ περισσότερο τα επιχειρήματά της. Γράφει ο ανταποκριτής για πάρα πολλά χρόνια στην Ουάσινγκτον:

«Η κ. Χάρφ πρόβαλε ως ένα από τα επιχειρήματά της, ότι δεν καταρρίπτονται αεροσκάφη πάνω από την Κύπρο (!!!), ενώ είπε ότι είχε διαβάσει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου Τζόζρφ Μπάιντεν, που ήσαν σαφέστατα θετικές και υπέρ της Κύπρου. Εϊναι φανερό ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη χθεσινή ενημέρωση Τύπου, επανήλθαμε στο βασικό ερώτημα –ποια είναι η διαφορά στη στάση της Ρωσίας και της κατοχικής δύναμης Τουρκίας- τονίζοντας ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι o μόνος λόγος που η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει διαφορετικά τις δύο περιπτώσεις είναι επειδή η Ρωσία αποτελεί εχθρό της Αμερικής και η Τουρκία φίλη, σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος.
«Είναι γελοίο», απάντησε ολίγον ενοχλημένη η κ. Χάρφ και πρόσθεσε: «Δεν είδα αεροσκάφη να καταρρίπτονται πάνω από την Κύπρο. Είναι εντελώς διαφορετικό. Στην Κύπρο υπάρχει αποστολή καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και μία συνεχιζόμενη διαδικασία υπό την αιγίδα αυτής της αποστολής».
Η αναπληρωτής εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές ν’ αδράξουν την ευκαιρία για να επιτύχουν πραγματική και ουσιαστική πρόοδο, για μία διευθέτηση η οποία θα επανενώνει την Κύπρο ως διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Πρόσθεσε: «Εχουμε διακηρύξει πως είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τα μέρη με όποιο τρόπο βρίσκουν χρήσιμο. Όμως, ξανά, είναι παντελώς διαφορετική περίπτωση».
Προχωρησε λέγοντας ότι γίνονται μάχες στην Ουκρανία, ενώ στην Κύπρο η κατάσταση είναι διαφορετική για πολλούς λόγους και τα Ηνωμένα Εθνη ηγούνται της προσπάθειας (για επίλυση του Κυπριακού).
• Η Τουρκία διαθέτει στην Κύπρο 40.000 στρατιώτες ενώ η Ρωσία μερικές εκατοντάδες, της είπαμε.
Ανταπάντησε η κ. Χάρφ ότι «δεν είναι με κανένα τρόπο συγκρίσιμες» (οι δύο υποθέσεις, δηλαδή της Κύπρου και της Ουκρανίας), ενώ διευκρίνισε στην παρέμβαση του επικεφαλής του γραφείου του Associated Press, ότι απορρίπτει την υπόθεση που κάναμε ότι η Ρωσία είναι εχθρός της Αμερικής.
Σε άλλο ερώτημα μας, εάν θεωρεί ότι η πράξη της Τουρκίας, τον Ιούλιο του 1974, είναι εισβολή ή κάτι άλλο, η αναπληρωτής εκπρόσωπος απάντησε πως δεν θα ακολουθήσει «το μονοπάτι της ιστορίας, αλλά θα δείξει το δρόμο προς τα εμπρός».
Στη συνέχεια θέσαμε στην κ. Χάρφ το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν μίλησε με  ισχυρό τρόπο για το Κυπριακό και την ανάγκη επίλυσης του με δίκαιο τρόπο, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «κανείς Τούρκος στρατιώτης δεν θα έπρεπε να βάλει το πόδι του στην Κύπρο χωρίς πρόσκληση της κυβέρνησης και ότι υπάρχει μόνο μία νόμιμη κυβέρνηση στο νησί». Μας απάντησε ως εξής:
«Δεν έχω δει τα σχόλια του αντιπροέδρου, απλά διατύπωσα την θέση μας. Και δεν είναι δουλειά μου να διαφωνώ με τον αντιπρόεδρο».

Διαβάστε ακόμη:

Κύπρος: Επιτεύχθηκε συμφωνία για το επικαιροποιημένο μνημόνιο


Η Μόσχα βλέπει «μισοάδειο» το ποτήρι των ελληνορωσικών σχέσεων μετά από τη κρίση

Αιχμές από τον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΕΦ στην Κύπρο που μίλησε για «προσωπικά συμφέροντα»