Τον επόμενο μήνα αναμένεται να αρχίσει η υλοποίηση της απόφασης της Λευκωσίας για εκσκαφή του χώρου του Τύμβου Μακεδονίτισσας στην Λευκωσία για την αποκάλυψη του αεροσκάφους Νοράτλας με την κωδική ονομασία «Νίκη 4» με σκοπό τον εντοπισμό, μετά από 40 χρόνια, των λειψάνων των Ελλήνων Καταδρομέων που έσπευσαν τον Ιούλιο του 1974 στην Κύπρο για την άμυνα της,αλλά χτυπήθηκαν από φίλια πυρά από λάθος.
Αυτό έχουν ξεκαθαρίσει κυβερνητικές πηγές που επικαλείται κυπριακή εφημερίδα διαψεύδοντας τις προ ημερών περί του αντιθέτου πληροφορίες που κυκλοφορούσαν ων τελευταίων εβδομάδων για ενδεχόμενη αναβολή των έργων της εκσκαφής λόγω μη ευκρινών πληροφοριών αν στην περιοχή είναι ή όχι θαμμένοι οι Έλληνες καταδρομείς. Ηδη είναι σε εξέλιξη οι σχεδιασμοί και η διαμόρφωση της ομάδας εργασίας και των μηχανημάτων.
Η εκταφή στον Τύμβο Μακεδονίτισσας θα πραγματοποιηθεί από ομάδα επιστημονικού προσωπικού των Physicians Human Rights (PHR) σε συνεργασία με Κύπριους αρχαιολόγους.
Η ομάδα του επιστημονικού προσωπικού από το εξωτερικό θα αποτελείται από οκτώ άτομα: Τον αρχηγό της αποστολής των PHR (από ΗΠΑ), τρεις ανθρωπολόγους (από Ευρώπη), τέσσερις ξένους ανθρωπολόγους μεταπτυχιακού επιπέδου επί εθελοντικής βάσεως (από Ευρώπη). Θα εργαστούν τέσσερις Κύπριοι αρχαιολόγοι, επί εθελοντικής βάσεως ή με απόσπαση από το μουσείο, για την περίοδο που θα διαρκέσουν οι εργασίες, η μέγιστη διάρκεια της οποίας (συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης των ανθρωπολογικών εξετάσεων) θα είναι 3-4 εβδομάδες.
15 με 18 λειψανα Ελλαδιτών καταδρομέων
Επιστήμονας που θα λάβει μέρος στην εκσκαφή του ιστορικού μνημείου διευκρίνισε στην εφημερίδα Σημερινή της Κύπρου (από την οποία προέρχονται τα στοιχεία), ότι ουσιαστικά θα αναζητηθούν 15 με 18 λείψανα Ελλαδιτών καταδρομέων. Όπως εξήγησε τα λείψανα των υπολοίπων από τους 33 επιβαίνοντες του μοιραίου αεροσκάφους είχαν μετακινηθεί, ταφεί και εντοπίστηκαν, στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας. Εξήγησε επίσης ότι δεν θα υπάρξει καταστροφή του μνημείου/σταυρού, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας αλλά αυτό, για όσο διάστημα θα διεξάγονται οι εργασίες, θα αποσυναρμολογηθεί και θα μετακινηθεί από τη θέση του.
Σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες επιτυχίας εντοπισμού της ατράκτου, άρα και των λειψάνων των Ελλήνων καταδρομέων ο εν λόγω επιστήμονας παρουσιάστηκε στην κυπριακή εφημερίδα πέρα για πέρα βέβαιος αποκαλύπτοντάς ότι πέραν των γραπτών ντοκουμέντων που έχουν ενώπιόν τους οι αρχαιολόγοι έχουν ήδη προχωρήσει σε γεωφυσική μελέτη με ραντάρ που τους υποδεικνύει με ακρίβεια σε ποιο ακριβώς σημείο να επιχειρήσουν.
Πάντα κατα το ρεπορταζ της εφημερίδας η όλη προσπάθεια γίνεται σε πλήρη συνεννόηση με τις οικογένειες των Ελλαδιτών αγωνιστών πεσόντων οι οποίες, όπως γράφει, προ πολλού έχουν δώσει δείγμα γενετικού υλικού αλλά και άλλα στοιχεία για τους δικούς τους ανθρώπους.«Η εκσκαφή θα πραγματοποιηθεί όπως προγραμματίστηκε για λόγους ηθικής έναντι των οικογενειών των πεσόντων, για νομικούς λόγους από την υποχρέωση της Δημοκρατίας έναντι του ΕΔΑΔ καθώς και για λόγους ασφαλείας» ήταν το σχόλιο του αξιωματούχου.
Τα ντοκουμέντα
Η εφημερίδα είχε αναφέρει στο προ ημερών ρεπορτάζ της ότι οι ερευνητές/ αρχαιολόγοι έχουν ενώπιόν τους σημαντικότατα ντοκουμέντα για να προχωρήσουν:
– Την επίσημη έκθεση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στην οποία περιγράφεται ο χώρος (ακριβώς κάτω από τον σταυρό/μνημείο του Κοιμητηρίου Τύμβου Μακεδονίτισσας) και τρόπος ταφής του μοιραίου Νοράτλας καθώς και πληροφορίες για την ταυτόχρονη ταφή των λειψάνων των Ελλήνων καταδρομέων.
- Έγγραφα από το αρχείο ιστορίας της Εθνικής Φρουράς που αναφέρονται με τοπογραφικά σχέδια, σχέδια πρόσοψης αλλά και κάτοψης στον χώρο ταφής της ατράκτου στο σημείο του Τύμβου Μακεδονίτισσας.
- Γραπτή κατάθεση αποβιώσαντα Ελληνοκύπριου, χειριστή βαρέων μηχανημάτων, που κλήθηκε με την μπουλντόζα στην περιοχή και έθαψε μαζεύοντας χώμα γύρω από την άτρακτο, το μοιραίο αεροσκάφος. Στην κατάθεσή του αναφέρει χωρίς αμφιβολία ότι κατά τις εργασίες ταφής είχε εντοπίσει πτώματα Ελλήνων καταδρομέων καθώς και εκρηκτικά/πυρομαχικά.
Οι ενστάσεις
Τα εν λόγω ντουκουμέντα καταρρίπτουν, κατά τον Κύπριο κυβερνητικό αξιωματούχος που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα , την κατάθεση δύο αστυνομικών ότι στην περιοχή ταφής του μοιραίου Νοράτλας δεν τάφηκαν Έλληνες Καταδρομείς.
Πάντως ο μη κυβερνητικός οργανισμός Truth Now, που δραστηριοποιείται στο θέμα των αγνοουμένων με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας Αγνοουμένων (30 Αυγούστου) μεταξύ άλλων συγχαίρει την Κυπριακή Δημοκρατία για γεγονός ότι η Κυβέρνηση κατευθύνεται στην διενέργεια εκταφών στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου τάφηκαν οι Ελλαδίτες του καταρριφθέντος Noratlas.Επίσης ζητά επιπρόσθετη προσπάθεια ταυτοποίησης των λειψάνων που βρίσκονται στο οστεοφυλάκιο του Τύμβου.
Αεροσκάφος »Νίκη 4»
Θύματα ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ:
Κυβερνήτης – (Επισμηναγός) Παναγόπουλος Βασίλειος , Συγκυβερνήτης – (Επισμηναγός ) Συμεωνίδης Στυλιανός , Ναύτιλος – (Επισμηνίας) Άνθιμος Ηλίας , Ιπτάμενος Μηχανικός – (Ανθυποσμηναγός) Δάβαρης Γεώργιος .
Θύματα Καταδρομείς Α’ ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ :
ΔΕΑ(ΚΔ)Τσαμκιράνης Δημήτριος, Λοχίας (ΚΔ)Καβραχωριανός Νικόλαος, Λοχίας (ΚΔ)Τzιλιβάκης Στέφανος, Δεκανέας (ΚΔ)Τσάκωνας Ευάγγελος, Δεκανέας (ΚΔ)Χριστόπουλος Αθανάσιος, Κ/Δ Αναστασόπουλος Ανδρέας, Κ/Δ Γιαννακάκης Κοσμάς, Κ/Δ Γιαννάκος Στέφανος, Κ/Δ Γιαννόπουλος Παναγιώτης, Κ/Δ Δαλαμάγκας Ηλίας Ζησιμόπουλος, Κ/Δ Ανδρέας Ηλίας Κωνσταντίνος, Κ/Δ Κασιμάκης Σωτήριος, Κ/Δ Κατερός Κωνσταντίνος, Κ/Δ Κουρούνης Σωτήριος, Κ/Δ Λίγδης Χρήστος, Κ/Δ Δοϊτσίδης Χριστόδουλος, Κ/Δ Μανιάτης Σπυρίδων, Κ/Δ Μονιάς Αιμίλιος, Κ/Δ Μπαρώτας Κωνσταντίνος, Κ/Δ Νάκος Γεώργιος, Κ/Δ Πρινιανάκης Στυλιανός, Κ/Δ Σιορώκος Δημήτριος, Κ/Δ Σκιαδαρέσης Νικόλαος, Κ/Δ Τζούρας Σωτήριος, Κ/Δ Τούλης Ηλίας, Κ/Δ Χατζόπουλος Χρήστος,
Τραυματίας Καταδρομέας :
Κ/Δ Ζαφειρίου Αθανάσιος (Μοναδικός επιζήσας).
Διαβάστε ακόμη:
Α΄ Μοίρα Καταδρομών στην Κύπρο : Πως νίκησε το 1974 στην Νεκρή Ζώνη
Επιχείρηση ΝΙΚΗ στην Κύπρο.33 νεκροί αεροπόροι και καταδρομείς.Ποιοι ήταν
Κύπρος 1974: Πως οι Τούρκοι βύθισαν πλοία τους κι εμείς ρίξαμε τα δικά μας Noratlas!