Ως προς το σκέλος της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, η εφημερίδα αναφέρει ότι θα μπορούσε «δυνητικά» να χρησιμοποιηθεί και η βρετανική βάση στο Ακρωτήρι, σε συνδυασμό με τις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Δεν διευκρινίζεται ξεκάθαρα σε ποιες πηγές βασίζεται αυτή η αναφορά.
Επικαλούμενη γνώση του σχεδίου και Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, η βρετανική εφημερίδα εξηγεί ότι η απαγόρευση πτήσεων θα έχει ως στόχο να αποτρέψει τις αεροπορικές επιθέσεις κατά των αντικαθεστωτικών δυνάμεων με βόμβες που φέρουν χημικές κεφαλές. Έστω και μια μικρής έκτασης επιχείρηση θα ήταν μεγαλύτερη από την επιχείρηση στη Λιβύη, λόγω της ισχυρής αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας.
Ο αριθμός των στρατιωτών που θα επενέβαιναν σε μια τέτοια περίπτωση προσδιορίζεται ακόμα και στις 75.000, με σκοπό την κατάληψη ή την περιφρούρηση των εγκαταστάσεων χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος. Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει στην εφημερίδα ότι αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων βρίσκονται ήδη «σε κατάλληλη θέση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι βρίσκονται ήδη στην περιοχή.
Την επέμβαση στρατιωτών για στοχευμένα χτυπήματα σε περίπτωση επίθεσης με χημικά από τον Μπασάρ αλ Άσαντ επιβεβαιώνει στους Τάιμς και πηγή της βρετανικής κυβέρνησης. Οι Τάιμς σημειώνουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γουϊλιαμ Χέιγκ έχει δηλώσει πως η Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Άμυνας, είναι πάντα προετοιμασμένη με ένα ευρύ φάσμα σχεδίων έκτακτης δράσης. Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας έχει αρνηθεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο.
Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι ΗΠΑ προτιμούν το σχηματισμό ενός πολυεθνικού συνασπισμού σε περίπτωση επέμβασης, με πιθανούς εταίρους την Ιορδανία, την Τουρκία, το Ισραήλ και τη Βρετανία. Σημειώνεται ότι έγκριση της επέμβασης στη Συρία από το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρείται «απίθανη» λόγω των αντιδράσεων από τη Ρωσία και την Κίνα. Οι ΗΠΑ φέρονται να εξετάζουν εναλλακτικές επιλογές, όπως το να κατηγορήσουν τη Δαμασκό για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ως νομική βάση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Τάιμς, μια τέτοια επιχείρηση θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη καθώς οι χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις θα πρέπει να αποτεφρωθούν εντελώς ώστε να αποτραπεί η απελευθέρωσή τους λόγω ατυχήματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Συρία διαθέτει ουσίες όπως το αέριο σαρίν, το «αέριο μουστάρδας» και ένα δυνητικά ακόμα πιο επικίνδυνο αέριο νεύρων, το VX.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΚΑΒΟΣ – ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΥΡΙΑ: Τέλος στα σενάρια για χρήση χημικών όπλων βάζει ο Άσαντ
ΣΥΡΙΑ: Ο γόρδιος δεσμός από τη ρωσική οπτική γωνία
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε! Διαβάστε γιατί