«Συγκρατημένα αισιόδοξος» δηλώνει ο Αναστασιάδης για το Κυπριακό

«Δεν μίλησα για αισιοδοξία, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος» , δήλωσε  ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν ρωτήθηκε κατά πόσο εκτιμά ότι η νέα φάση του Κυπριακού θα οδηγήσει σε οριστική επίλυση του προβλήματος.

Σε συνέντευξη τύπου , η οποία μεταδιδόταν ζωντανά από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ο κ. Αναστασιάδης ανέλυσε το κοινό ανακοινωθέν για την επανέναρξη των συνομιλιών, στο οποίο κατέληξε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Στόχος μου , είπε, είναι «η αποκατάσταση της αληθείας για όσα αφορούν το κοινό ανακοινωθέν, με βάση τα πραγματικά γεγονότα που δημιουργούν τις προϋποθέσεις επανέναρξης ενός κύκλου συνομιλιών, με την ελπίδα να δώσουμε οριστικό τέλος στην επικρατούσα απαράδεχτη κατάσταση».
Ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε 16 λόγους , για τους οποίους κατά την εκτίμησή του το κοινό ανακοινωθέν , χωρίς να παραγνωρίζει τις ανησυχίες της άλλης πλευράς, ικανοποιεί και τις επιδιώξεις και ευαισθησίες της ελληνοκυπριακής πλευράς.

– Η υπάρχουσα κατάσταση, το «στάτους κβο» δηλαδή, θεωρείται και από τους δύο ηγέτες απαράδεκτη. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, απαράδεκτη κρίνεται η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, η συνεχιζόμενη διαίρεση της πατρίδας μας, η παράνομη αξιοποίηση των Ε/κ περιουσιών, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, ο εποικισμός, η καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, η ανάγκη που εξωθεί τους Ελληνοκύπριους να ξεπουλούν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, η αποξένωση του κυπριακού ελληνισμού από το κατεχόμενο μέρος και η εν τη ουσία παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής.

– Προβλέπεται ότι η λύση θα σέβεται τις βασικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και θα διασφαλίζει το κοινό μέλλον του συνόλου των πολιτών σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ε.Ε.

– Οι αρχές και οι αξίες επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε. θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας

– Αποκλείονται τα όποια ασφυκτικά ή άλλως πως χρονοδιαγράμματα

– Αποκλείεται ρητά η όποια μορφή επιδιαιτησίας και πως μόνο μια συμφωνία που θα βασίζεται στην ελεύθερη βούληση των μερών θα παραπεμφθεί σε δημοψηφίσματα (Παράγραφος 6).

– Ρητά και απερίφραστα απαγορεύεται η ένωση του όλου η μέρους με την όποια χώρα, η όποια μορφή διαίρεσης ή απόσχισης ή και η όποια μονομερής ενέργεια αλλαγής του καθεστώτος (Παράγραφος 4).

– Γίνεται αποδεκτή η θέση μας για την ανάγκη υιοθέτησης ουσιωδών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα δώσουν νέα δυναμική στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο, κάτι που απηχεί πλέον και τις απόψεις σημαντικών παραγόντων της διεθνούς κοινότητας.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως η αναφορά «η κυριαρχία πηγάζει εξίσου από τους Ε/κ και τους Τ/κ και όχι από τις δύο κοινότητες» θα πρέπει να θεωρείται «επίτευγμα, αφού παραπέμπει στα συστατικά στοιχεία που αποτελούν τον κυπριακό λαό και όχι στις κοινότητες όπως αυτές αναγνωρίζονται και από το σύνταγμα του 1960».

Επίσης , υπογράμμισε ότι «πουθενά στο κοινό ανακοινωθέν δεν υπάρχει η όποια μνεία για προϋπάρχοντα ή ιδρυτικά ή συνιδρυτικά κράτη». Αντιθέτως, επεσήμανε «ρητά αναφέρεται πως οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ των ηγετών δύο κοινοτήτων, πως ακόμα οι δύο συνιστώσες πολιτείες είναι προϊόν του ομόσπονδου συντάγματος με ρητή πρόνοια η οποία προβλέπει ότι η ομοσπονδία θα αποτελείται από δύο συνιστώσες πολιτείες».

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε ευχαριστίες για την στήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης και είπε ότι οι συναντήσεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα θα γίνονται σε επίπεδο γενικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών. Επίσης , τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν κατέχει τμήμα της Κύπρου και συνεπώς δεν μπορεί να γίνεται λόγος για παραχώρηση εκ μέρους της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Βρετανικό…άρωμα στο ανακοινωθέν και η δήλωση Βενιζέλου…

Η Τουρκία του Αττίλα κάνει λόγο για «τη δίκαιη λύση» στο Κυπριακό