Ασφυκτική πίεση σε δύο ταμπλό, οικονομικό και πολιτικό, ασκεί η Τουρκία στον κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, προκειμένου να προκαλέσει την κατάρρευση του τρέχοντος «κυβερνητικού» συνασπισμού με επικεφαλής το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP).
Η Άγκυρα έχει σταματήσει εδώ και μήνες να πληρώνει τους «δημόσιους υπαλλήλους» και τους «αξιωματούχους» στην τοπική αυτοδιοίκηση, επιδεινώνοντας έτσι την οικονομική δυσπραγία, η οποία έπληξε τον πληθυσμό ως αποτέλεσμα της σοβαρής υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Η δεινή κατάσταση αποτυπώνεται σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και εξετάζει τις επιπτώσεις που είχε και έχει η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος στην οικονομία των κατεχομένων. Αναλυτές επισημαίνουν πως προφανής στόχος της κυβέρνησης Ερντογάν είναι να φέρει τους Τουρκοκύπριους σε κατάσταση απόγνωσης και να προκαλέσει την πτώση της «κυβέρνησης» του CTP και του Τουφάν Ερχουμάν.
Ταυτόχρονα, στηρίζει πλέον ανοικτά τον «υπουργό Εξωτερικών» και εταίρο στον νυν «κυβερνητικό» συνασπισμό, Κουντρέτ Οζερσάι, ως τον κατεξοχήν συνομιλητή της στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού. Άμεση επιδίωξη, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, είναι να φύγουν από τη μέση οι θιασώτες της ομοσπονδίας και να σχηματίσει ο κ. Οζερσάι νέο «κυβερνητικό» συνασπισμό με το ακραίο Κόμμα Εθνικής Ενότητας.
Εκτιμάται ότι με αυτό τον τρόπο θα προωθηθεί η ιδέα της εταιρικής συνεργασίας με τους Ελληνοκύπριους, χωρίς λύση του πολιτικού προβλήματος. Η ταυτόχρονη μοιρασιά, των όποιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί μέρος των πιο πάνω υπολογισμών.
Το παίρνει πάνω του ο Ερντογάν
Την περασμένη Κυριακή ανακοινώθηκε ότι την ευθύνη για τους χειρισμούς της Τουρκίας στην Κύπρο αναλαμβάνει προσωπικά ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Η ανακοίνωση ήλθε να κατευνάσει τις ανησυχίες Τουρκοκυπρίων και εποίκων, οι οποίοι δεν έβλεπαν να έχει οριστεί κάποιος υπουργός ή υφυπουργός της τουρκικής κυβέρνησης ως αρμόδιος αξιωματούχος για τις κυπριακές υποθέσεις. Τουρκοκύπριοι αναλυτές εξέφραζαν την ελπίδα ότι, με την ανάληψη της ευθύνης από τον ίδιο τον κ. Ερντογάν, θα ανοίξει και πάλι η στρόφιγγα για τη χρηματοδότηση των «κρατικών» υπηρεσιών από την Άγκυρα.
Σημειώνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει σταματήσει τις πληρωμές από τον Ιανουάριο, όταν ανέλαβε την εξουσία στα κατεχόμενα ο τετραμερής συνασπισμός του CTP, του Κόμματος του Λαού (HP) του Κουντρέτ Οζερσάι, του Δημοκρατικού Κόμματος του Σερντάρ Ντενκτάς και του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας. Άλλοι παρατηρητές, όμως, δεν είναι αισιόδοξοι.
Υποστηρίζουν ότι η οικονομική δυσπραγία, που έχει φθάσει σε υψηλά επίπεδα και λόγω της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας το περασμένο φθινόπωρο, είναι απαραίτητο εργαλείο για να υπάρξει πόλωση και λαϊκή αντίδραση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για σύμπηξη νέου αντιομοσπονδιακού «κυβερνητικού» μετώπου μεταξύ του ΚΕΕ και του Κόμματος του Λαού του Κουντρέτ Οζερσάι. Η Άγκυρα συστήνει, πλέον, ανοιχτά στους ξένους συνομιλητές της να απευθύνονται στον κ. Οζερσάι, όταν επιθυμούν να έλθουν σε επαφή με την «κυβέρνηση» των κατεχομένων.
Ο «υπουργός Εξωτερικών» ολοκλήρωσε πρόσφατα επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου με τη βοήθεια της Τουρκίας συναντήθηκε με αξιωτούχους του ΟΗΕ και των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να πείσει για την ανάγκη αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κύπρο. Στις επαφές του, ο κ. Οζερσάι φέρεται να ανέπτυξε, επίσης, την ιδέα της πολιτικής και ενεργειακής συνεργασίας δύο ανεξάρτητων εταίρων στο νησί, οι οποίοι θα μπορούν να συμβιώνουν χωρίς κατ’ ανάγκη να εξευρεθεί συνολική λύση του προβλήματος.
Ευάλωτη οικονομία
Η δεινή οικονομική κατάσταση στον κατεχόμενο βορρά παρουσιάζεται ανάγλυφα στην ετήσια έκθεση που εκπονεί η Παγκόσμια Τράπεζα, με χρημοτοδότηση από κονδύλια της Ευρωπαϊκή Επιτροπής. Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας δόθηκε στη δημοσιότητα πριν μερικές εβδομάδες. Αναλύει την επίδραση που έχει η υποτίμηση της τουρκικής λίρας στην οικονομία της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Με δυο λόγια, η έκθεση σκιαγραφεί μια αδύναμη οικονομία, ευάλωτη σε σοβαρές αναταράξεις που προκαλεί η υποτίμηση του νομίσματος. Τα προβλήματα δεν εντοπίζονται μόνο στην κεντρική διοίκηση, την «κυβέρνηση» και τις «κρατικές» δομές, αλλά επεκτείνονται και στο επίπεδο των τοπικών αρχών. Οι αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας τονίζουν ότι κάθε κρίση προσφέρει ευκαιρίες για μεταρρυθμίσεις και συστήνει στις τουρκοκυπριακές αρχές να επιταχύνουν τη λήψη δραστικών μέτρων. Η ανάλυση των εμπειρογνωμόνων της Τράπεζας, πάντως, έχει μια εγγενή αδυναμία. Εστιάζει στα τεχνικά οικονομικά στοιχεία και δείχνει να μην αποδίδει τη δέουσα πολιτική σημασία στην πολύπλευρη εξάρτηση που έχουν τα κατεχόμενα από την Τουρκία. Το γεγονός δένει τα χέρια της τουρκοκυπριακής «κυβέρνησης», σε βαθμό που όταν η τουρκική οικονομία προσβάλλεται από γρίπη, η οικονομία των κατεχομένων μπαίνει στην εντατική.
Η επίδραση της υποτίμησης
Η ελεύθερη πτώση του τουρκικού νομίσματος το περασμένο φθινόπωρο επέδρασε καταλυτικά στην οικονομία των κατεχομένων. Στην έκθεσή της η παγκόσμια τράπεζα παραθέτει τις κύριες επιδράσεις της υποτίμησης ως εξής:
- Προκάλεσε διψήφιο δείκτη πληθωρισμού, πολύ χαμηλή ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και σοβαρή επιδείνωση των οικονομικών του «δημόσιου τομέα», των νοικοκυριών και των εταιρειών.
- Μεγιστοποίησε τις δομικές αδυναμίες της τουρκοκυπριακής οικονομίας. Και αυτό διότι Α) πρόκειται για οικονομία χωρίς βασικές ισορροπίες, που στηρίζεται στην κατανάλωση και την εξαγωγή υπηρεσιών (τουρισμός, τριτοβάθμια εκπαίδευση) και όχι σε επενδύσεις. Αυτά τα δεδομένα και το γεγονός ότι νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται μόνο σε τομείς χαμηλής παραγωγικότητας, έχουν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του κατακεφαλήν εισοδήματος των Τουρκοκυπρίων. Β) Έχοντας πλέον χαμηλότερα εισοδήματα, οι Τουρκοκύπριοι επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τον πληθωρισμό που φέρνει η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος. Γ) Με την οικονομία να εξασθενεί σημαντικά, οι αρχές δεν διαθέτουν δημοσιονομικό μαξιλάρι για να μετριάσει το σοκ της υποτίμησης.
- Δεν υπάρχει αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας για να μετριάσει την επίδραση της υποτίμησης στους πτωχούς και τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Οι αρχές αντέδρασαν με το να αυξήσουν τους μισθούς των λειτουργών και αξιωματούχων σε όλα τα επίπεδα και να επιχορηγήσουν τα καύσιμα.
- Οι αυξήσεις μισθών και η επιχορήγηση στα καύσιμα ωφέλησαν περισσότερο τους πλούσιους παρά τους πτωχούς, άσκησαν πιέσεις στα χρηματοοικονομικά δεδομένα αυξάνοντας το εσωτερικό χρέος.