Είκοσι επτά «προξενεία» και «αντιπροσωπείες» διατηρεί το κατοχικό καθεστώς στο εξωτερικό με τη μοναδική «πρεσβεία» να βρίσκεται στην Άγκυρα και το συνολικό κόστος αυτών να ανέρχεται στα 66 εκατ. ΤΛ (περίπου 10 εκατ. ευρώ). Το μεγαλύτερο ποσό, 11,5 εκατ. ΤΛ (1,74 εκατ. ευρώ) αφορά το «γραφείο αντιπροσωπείας» στο Λονδίνο. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος ασχολήθηκε με τα στοιχεία αυτά με αφορμή τη συζήτηση στη λεγόμενη Βουλή των δαπανών του ψευδοκράτους.
Σύμφωνα με την «Αφρίκα», η «τδβκ» διατηρεί «προξενεία» κυρίως σε τουρκικές πόλεις, όπως την Κωνσταντινούπολη, τη Μερσίνη, τη Σμύρνη, το Γκαζιαντέπ, την Αντάλεια, την Τραπεζούντα.
Γραφεία «αντιπροσώπευσης» διατηρούνται, εκτός του Λονδίνου, στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον, τις Βρυξέλλες, το Ισλαμαμπάντ, το Αμπού Ντάμπι, το Μπακού, τη Γενεύη, την Ντόχα, τη Ρώμη, το Κουβέιτ, το Τελ Αβίβ, την πρωτεύουσα του Ομάν, το Μπαχρέιν, την πρωτεύουσα του Κιργιστάν, στη Στοκχόλμη, το Βερολίνο, το Στρασβούργο, τη Βουδαπέστη και το Ελσίνκι. Σε όλες τις «αντιπροσωπείες» και τις «προξενικής αρχές» ποσοστό πέραν του 50% είναι μισθοδοσία και έξοδα συντήρησης και λειτουργίας με τις τ/κ εφημερίδες να σχολιάζουν ότι σε καιρό μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας, το ποσό που ξοδεύεται είναι μεγάλο.
Το συνολικό κόστος του «υπεξ» ανέρχεται στα 99,8 εκατ. ΤΛ (15,12 εκατ. ευρώ), με τον Κουντρέτ Οζερσάι να δηλώνει ότι με την αναδιάρθρωση που θα κάνει στο κέντρο τον επόμενο χρόνο, θα εξοικονομήσει 25,7% των κονδυλίων του.
Ο αρθρογράφος της «Κίπρις Ποστασί», Γκιοκχάν Αλτινέρ παραπέμπει για το θέμα στη δήλωση που είχε κάνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του δικού του υπουργείου στην αρμόδια επιτροπή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για αύξηση των επαφών της «τδβκ» στο εξωτερικό, να λειτουργήσουν περισσότερα γραφεία και να τεθεί σε περισσότερες χώρες σε ισχύ το «διαβατήριο» του ψευδοκράτους.
Πηγή: O Φιλελεύθερος