Η «Αλήθεια», με τίτλο «Φοβίζει ο δρόμος μέχρι την έγκριση» γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως υπάρχουν χώρες που θα έχουν απαιτήσεις, επισημαίνοντας ότι το Γιούρογκρουπ μπορεί να τροποποιήσει το μνημόνιο που συμφωνήθηκε με την Τρόικα. Η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία από τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των εποχιακών ωρομίσθιων και γράφει ότι εισήλθαν πρώτα στο Υπ. Οικονομικών και μετά κατέβαλαν τη Βουλή, όπου «έγινε το σώσε». Σε άλλο θέμα γράφει για απόφαση-ράπισμα του δικαστή Μιχάλη Παπαμιχαήλ κατά του κράτους στην υπόθεση Πάλμα.
«Έμαθαν τα μέτρα και περιμένουν το μνημόνιο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Σημερινής», η οποία γράφει ότι στα χέρια των Βουλευτών και κατ’ επέκταση των κομμάτων αναμένεται να βρεθεί από σήμερα το πλήρες κείμενο του μνημονίου για την Κύπρο, με τον Υπ. Οικονομικών Βάσο Σιαρλή να το επιδίδει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στην Επ. Οικονομικών της Βουλής, με την οποία θα έχει συνάντηση. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι γενικές αποζημιώσεις και τιμωρητικές αποζημιώσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπέρ της οικογένειας του έφεδρου στρατιώτη, πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή Χαράλαμπου Πάλμα, επιδίκασε το Δικαστήριο. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης τη χθεσινή διαμαρτυρία των εποχιακών ωρομίσθιων κάνοντας λόγο για την «πρώτη δυναμική αντίδραση των εργαζομένων».
Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Καταιγίδα νέων φόρων» γράφει πως από τον ερχόμενο Γενάρη μπαίνουν σε εφαρμογή μέτρα που αγγίζουν όλους, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ενώ το μέρος που αφορά στις περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο εισάγεται από τον Δεκέμβρη. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η οικονομική κρίση και η διαπίστωση ότι εκατοντάδες μαθητές αδυνατούν να φέρνουν από το σπίτι ή να αγοράζουν φαγητό από την καντίνα, ώθησε τους κυλικειάρχες στην απόφαση να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερη τιμή. Αλλού γράφει πως ξεχείλισε η οργή των 992 εποχιακών ωρομίσθιων της Κυβέρνησης, των πρώτων θυμάτων της νέας κατάστασης που δημιουργεί το μνημόνιο με την Τρόικα.
Η «Χαραυγή», με τίτλο «Οι τράπεζες οδήγησαν την Κύπρο στο μνημόνιο» γράφει πως στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η Κύπρος οδηγήθηκε στο μηχανισμό στήριξης λόγω των τραπεζών κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Υπ. Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, σημειώνοντας ότι χωρίς το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα ανέρχετο το 2013 σε 82.4% και το 2014 σε 86%, όσο δηλαδή είναι σήμερα ο μέσος όρος στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Αλλού γράφει «οργή και αγανάκτηση από έκτακτους ωρομίσθιους», προσθέτοντας ότι η Τρόικα στέλλει στην ανεργία 992 ανθρώπους που αμείβονται με μόλις 1000 ευρώ το μήνα. Σε άλλου θέμα η «Χ» αναφέρει πως την ερχόμενη Τρίτη, το βράδυ, θα απευθύνει το διάγγελμα στον κυπριακό λαό για την προσφυγή της Κύπρου στο «μηχανισμό στήριξης» και την καταρχήν συμφωνία με την Τρόικα.
Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πρώτη γεύση αναταραχών λόγω λιτότητας» γράφει ότι εκατοντάδες έκτακτοι κυβερνητικοί υπάλληλοι που αναμένεται να απολυθούν, κατέκλυσαν χθες πρώτα το Υπ. Οικονομικών και μετά τη Βουλή και προσθέτει πως συνολικά 992 εποχικοί εργάτες της κυβέρνησης θα βρεθούν χωρίς δουλειά από σήμερα στο πλαίσιο των κυβερνητικών περικοπών, μία κίνηση με την οποία θα εξοικονομηθούν εννιά εκατομμύρια ευρώ. Αλλού γράφει ότι βρετανικά έγγραφα αποκαλύπτουν πως οι Βρετανοί αποικιοκράτες στην Κύπρο είχαν σκεφτεί να εκδώσουν κόμικς και να διεξάγουν διαγωνισμό έκθεσης σε μία προπαγανδιστική προσπάθεια να σταματήσουν τις εξεγέρσεις των νεαρών Ελληνοκύπριων εναντίον τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Λαϊκή είχε την ευκαιρία να ξεφορτωθεί τα ελληνικά ομόλογα.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με κύριο τίτλο «Δώσαμε μάχες με την Τρόικα» φιλοξενεί συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλας Χαραλάμπους, η οποία δηλώνει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η Κυβέρνηση προσπάθησαν και πέτυχαν να διασφαλίσουν όλα εκείνα που έπρεπε για τον Κυπριακό λαό κατά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από τους Πρωθυπουργούς της Σουηδίας και της Φινλανδίας Fredrik Reinfeldt και Jurki Katainen ενεργότερη εμπλοκή της Ευρώπης στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Γράφει επίσης πως στον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του ΙΝΓΚ Φίλιππο Πατσαλή έχει απονεμηθεί πολύ σημαντική ερευνητική χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκ. από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ψηλά το κεφάλι» γράφει ότι ο ερχομός της Τρόικας συνιστά «ακόμα μια ξένη επέμβαση στα εσωτερικά μας μετά την εισβολή του Αττίλα, με τη συμβολή του αντιακελικού εξτρεμισμού» και ότι «τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές επιτρέπουν την αισιοδοξία: Ο Δημήτρης Χριστόφιας έσωσε για την ώρα την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας». Σε άλλο θέμα γράφει «Αναστασιάδης – Λιλλήκας οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, κεφαλαιοκράτες και αναξιόπιστοι». Αλλού αναφέρει πως τα ΜΜΕ έθαψαν ακόμα μια δικαστική απόφαση αθώωσης του Προέδρου Χριστόφια σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος έχει ασυλία για τις συνομιλίες στο Κυπριακό.
Το «Κυπριακό Ποντίκι» γράφει στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Φοροκαταιγίδα» ότι «απόλυτα φορομπηχτικά και ισοπεδωτικά για τα μικρομεσαία στρώματα του λαού είναι τα μέτρα που παρουσίασε ο Υπ. Οικονομικών Βάσος Σιαρλή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού», προσθέτοντας πως τα μέτρα που αποσκοπούν στην αύξηση των εσόδων είναι άδικα». Αλλού γράφει ότι το 2007 όλοι τα έβαλαν με τον Τάσσο Παπαδόπουλο επειδή δεν υποσχέθηκε μονιμοποίηση στους έκτακτους του δημοσίου αλλά τους υποσχέθηκε να μην απολύονται, και προσθέτει πως ο Δημήτρης Χριστόφιας ενώ τους «υποσχέθηκε λαγούς και πετραχήλια», τους οδηγεί στην ανεργία. Σε άλλο θέμα γράφει πως «δραματικές θα είναι οι μειώσεις μισθών σε επί μέρους κλάδους του δημοσίου».
Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση «The Cyprus Weekly», με κύριο τίτλο «Κλεμμένη Ζώη» γράφει ότι χθες το Δικαστήριο επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους 324 χιλιάδων ευρώ στην Ανδριανή Πάλμα και τις δύο κόρες της στις οποίες για δεκαετίες λεγόταν ότι ο σύζυγος και πατέρας τους ήταν αγνοούμενος, τη στιγμή που οι Αρχές είχαν στοιχεία ότι σκοτώθηκε από τους Τούρκους το 1974. Σε άλλο θέμα γράφει ότι περίπου 300 εποχιακοί υπάλληλοι του δημοσίου κατέκλυσαν χθες της Βουλή και το Υπ. Οικονομικών λόγω τις μείωσης των θέσεων εργασίας στο δημόσιο που περιλαμβάνεται στους όρους του μνημονίου. Γράφει επίσης ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες ανακοίνωσαν ζημιές.
cna.org.cy