Ο Κυπριακός Τύπος σήμερα 26-07-12

 Οι συνεχιζόμενες επαφές της Τρόικας στο νησί και οι διαπιστώσεις και συστάσεις για την κυπριακή οικονομία είναι το βασικό θέμα στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων.

Προβάλλονται επίσης οι διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές, η συνάντηση της ΥΠΕΞ με τον Ρώσο ομόλογό της στη Μόσχα, οι συστάσεις της Αστυνομίας προς χρήστες αυτόματων ταμειακών μηχανών και οι αποφάσεις του Υπουργικού για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Δύσκολα χρόνια» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αλήθειας» που γράφει ότι οι επαφές και συναντήσεις των τροικανών αποκαλύπτουν ζοφερές εκτιμήσεις για την οικονομία και προδιαγράφουν σκληρά μέτρα που θα διαρκέσουν για χρόνια και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κατάργηση της ΑΤΑ και μόνιμες περικοπές ύψους 1,2 δις. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις Αναστασιάδη που κάλεσε την Κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα για τις επαφές της Τρόικας και την απάντηση του Εκπροσώπου καθώς και στις επιλογές που έχει το ΑΚΕΛ με αφορμή τις συστάσεις στο μνημόνιο. Αλλού η «Α» γράφει για τον αριθμό των άπορων μαθητών στα σχολεία με αφορμή τις αποκαλύψεις στην επιτροπή παιδείας της Βουλής.

Η «Σημερινή» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Τρίζει τα δόντια η αντιπροσωπεία της Τρόικας» και γράφει ότι η κατάργηση της ΑΤΑ φαίνεται να είναι αδιαπραγμάτευτη για την Τρόικα ενώ τίθεται μεταξύ άλλων και θέμα ιδιωτικοποίησης ημικρατικών οργανισμών και μείωση 15% στο κρατικό μισθολόγιο.Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρει ότι επικρατεί αναστάτωση στο ΥΠΕΞ για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην προαγωγή λειτουργών. Η καθυστέρηση σύμφωνα με την «Σ» αποδίδεται σε προσπάθεια ευνοιοκρατικής μεταχείρισης. Επίσης η «Σ» στο πρωτοσέλιδό της προβάλει τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Συρία και τις δηλώσεις της διεθνούς κοινότητας.

Με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πιο εφιαλτικά τα σενάρια», ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι η Τρόικα επεκτείνει σε όλο τα φάσμα της κρατικής μηχανής τις απαιτήσεις της και χθες έθεσε θέμα ιδιωτικοποίησης ημικρατικών οργανισμών. Επίσης στις συντεχνίες διαμήνυσε ότι πρέπει να καταργηθεί η ΑΤΑ, να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης και να μειωθεί το κόστος στο δημόσιο τομέα. Ο «Φ» επίσης στο πρωτοσέλιδό του γράφει για γυναικολόγο στο Μακάρειο ο οποίος προγραμματίζει αχρείαστες, όπως αναφέρει, καισαρικές για να εισπράττει υπερωρίες και ότι μέσα σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο διενήργησε 11 επεμβάσεις. Αναφέρει ακόμη ότι η καταγγελία δεν έφτασε ποτέ στον Υπουργό Υγείας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο βασικός μάρτυρας στην υπόθεση της δολοφονίας του Αντη Χατζηκωστή, Φάνος Χατζηγεωργίου, σχεδιάζεται να φυγαδευτεί για λόγους ασφαλείας στο εξωτερικό.

«Στραφείτε στον πλούτο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Χαραυγής» που γράφει ότι στην συνάντηση με την Τρόικα, το ΑΚΕΛ κατέθεσε την άποψη ότι τα βάρη από την κρίση πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς και όχι να τα σηκώσουν όλα οι εργαζόμενοι. Αναφορά γίνεται στις απόψεις των συντεχνιών, στις θέσεις της Τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών και στην ενημέρωση για το φυσικό αέριο. Αλλού η «Χ» αναφέρεται στη συνάντηση της ΥΠΕΞ με τον Ρώσο ομόλογό της, την υπογραφή του σχεδίου πολιτικών διαβουλεύσεων για τη διετία 2012-2013 και τις δηλώσεις που ακολούθησαν. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην απόφαση του Υπουργικού για ανανέωση της ισχύος της απόφασης για εθελοντική αποκοπή του 10% του μισθού από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα της μιζέριας και της μαυρίλας οι απαιτήσεις της Τρόικας» και γράφει ότι αντιδρούν οι συντεχνίες στην σύσταση για κατάργηση της ΑΤΑ. Γίνεται αναφορά και στις τοποθετήσεις της Τρόικας στις επαφές της με τις εργοδοτικές οργανώσεις , τους ημικρατικούς οργανισμούς, την υπηρεσία ενέργειας , τη Λαϊκή Τράπεζα και το ΑΚΕΛ. Σε άλλο θέμα γίνεται αναφορά στην είδηση ότι ένα 10χρονο αγόρι από την Βρετανία κατάφερε να ταξιδέψει μόνο του στη Ρώμη χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα και χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο από τις αρχές του αεροδρομίου του Μάντσεστερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ελληνικος Τύπος


Γελάνε στο Ισραήλ με τις τουρκικές …φοβίες για την αποστολή ισραηλινών κομάντος στη Κύπρο

Κύπρος-Ελλάδα:τα 7 τρις φυσικό αέριο,»γεωπολιτικό δώρο»,οι ευκαιρίες και οι κίνδυνο