Ο Κυπριακος Τύπος σήμερα 24-01-13

Τα κωλύματα στη διαδικασία στήριξης και διάσωσης της κυπριακής οικονομίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο κίνδυνος για στάση πληρωμών μέχρι τον Μάρτιο, η αποκάλυψη Σταύρου Μαλά ότι η Τρόικα ήθελε 45% περικοπές στους μισθούς του δημοσίου, η βλάβη σε ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς για σκοπούς διασοπυρόσβεσης και οι αντιδράσεις στην ομιλία του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον αναφορικά με την ΕΕ, αποτελούν τα κύρια θέματα του Κυπριακού Τύπου της Πέμπτης.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τα ελικόπτερα της αμαρτίας», γράφει πως την περασμένη εβδομάδα και κατά της διάρκεια εκπαίδευσης των χειριστών των τριών ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς Agusta Westland για σκοπούς δασοπυρόσβεσης, ξεκόλλησαν οι τέσσερις γάντζοι που μετέφεραν τον κάδο του νερού και έπεσαν στη θάλασσα, γεγονός που παρασιώπησε το Υπουργείο Άμυνας. Αλλού γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα συμμετάσχει στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε μελέτη που παρουσίασε χθες ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου για τις αδυναμίες εξυπηρέτησης των εταιρειών με διεθνείς δραστηριότητες.



«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Νέος σκόπελος στη διαδικασία στήριξης»
, αναφέρει ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί η διαδικασία στήριξης και διάσωσης αν δεν αποδειχθεί ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι συστημικό και απειλεί την Ευρωζώνη. Αλλού αναφέρεται σε νέα πτέρυγα ανηλίκων στης Κεντρικές φυλακές σε ένα μήνα αλλά και σε προβληματισμό για όσα αναφέρουν σε συνεντεύξεις τους με λειτουργούς του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ανήλικοι κρατούμενοι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ως τις 8.30 το απόγευμα θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 17 Φεβρουαρίου, ενώ ως τις 7 θα έχει ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για εκλογές ενός γύρου.

«Ο Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Ρωσική ρουλέτα €985 εκατ.», αναφέρει πως μεγάλο και καθημερινό είναι στο στοίχημα για να αποφύγει το κράτος τη στάση πληρωμών μέχρι και τον Μάρτιο, καθώς εβδομάδα με εβδομάδα χρειάζεται να ανανεώνονται τα μικρά και μεσαία χρηματοδοτικά πακέτα με αξιόγραφα συνολικού ύψους 985 εκατομμυρίων ευρώ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε «τρείς φοβερές καταγγελίες από εγκύους» οι οποίες γέννησαν στο Μακάρειο και καταγγέλλουν το νοσοκομείο για αμέλεια, λάθη και παραλείψεις. Αλλού γράφει ότι το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιχείρησε να αξιοποιήσει προς όφελός της για ακόμα μια φορά η Τουρκία, χρησιμοποιώντας το Αζερμπαϊτζάν, που προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και την παρασκηνιακή ανοχή των Βρετανών.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Περικοπές 45% ήθελες η Τρόικα», αναφέρει πως ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς προειδοποίησε τους δημόσιους υπαλλήλους ότι αυτοί θα πληρώσουν ένα δεύτερο μνημόνιο, αποκαλύπτοντας πως κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων της Κυβέρνησης με την Τρόικα οι δανειστές μας μιλούσαν για περικοπές μέχρι και 45% στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλού αναφέρει πως υπογράφεται σήμερα συμφωνία της Κυβέρνησης με ENI και KOGAS για τρία τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης αναφέρεται στην απεργία διαρκείας από σήμερα στην οικοδομική βιομηχανία, αναφέροντας ότι οι εργοδότες σέρνουν στις ουρές των ανεργιακών ταμείων και πλεονασμού Κύπριου και οργανωμένους εργαζόμενους.



Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εγωιστής, ανίδεος και επικίνδυνος»
, αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της Βρετανίας επέκριναν τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, αναφέροντας ότι η απαίτηση του για ριζική μεταρρύθμιση της ΕΕ και για ένα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ένωση καταδεικνύει εγωισμό και άγνοια. Αλλού αναφέρει πως εργάτες κατέβασαν χθες το εμπορικό σήμα του πολυκαταστήματος Debehnams στη Μακαρίου, ενώ το κατάστημα διαφήμιζε τιμές διαλύσεως. Εξάλλου η εφημερίδα γράφει ότι τα κόμματα ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν το προφίλ της Κύπρου ως προορισμός ξεπλύματος χρήματος στο εξωτερικό.

cna.org.cy