Ο Κυπριακός Τύπος σήμερα 20-07-12

Οι αναφορές του Προέδρου Χριστόφια σε «κλεφταράδες της υφηλίου» για τις διεθνείς αγορές, ο κίνδυνος για ταμεία προνοίας που επένδυσαν σε αξιόγραφα, η αναστάτωση που προκάλεσε τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ότι η Κύπρος αποσύρει την αίτησή της για το Μηχανισμό, η εκδήλωση στο Προεδρικό για τις επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, η χθεσινή ενημέρωση της Βουλής από τον ΥΠΟΙΚ για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους, η έξαρση της χρήσης παράνομων ουσιών στην Κύπρο, το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου και η κατάθεση που εμπλέκει τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη, οι προσπάθειες του ΑΚΕΛ για συσπείρωση ενόψει Προεδρικών και η αύξηση των μέτρων ασφαλείας στην Κύπρο λόγω της επίθεσης κατά ισραηλινών στόχων, είναι τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι κυπριακές εφημερίδες της Παρασκευής.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κλεφταράδες της υφηλίου», γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας άνοιξε πόλεμο με τις αγορές και βλέπει διεθνή συνωμοσία τρεις ημέρες πριν από την επάνοδο της Τρόικας στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι για πρώτη φορά ακούστηκαν φωνές στο γερμανικό Κοινοβούλιο για σύσταση εξόδου της Κύπρου από τη ζώνη του Ευρώ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου που έκανε λόγο για απόσυρση της αίτησης της Κύπρου για πλήρες μνημόνιο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε «κόκκινο συναγερμό» στην Κύπρο για Ισραηλινούς και για έκτακτα μέτρα ασφαλείας μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βουλγαρίας.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με τίτλο «Το κράτος μόνο χρειάζεται 4,5 δις λέει ο Σιαρλή», γράφει στο κύριο της θέμα πως ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το κράτος χρειάζεται 4,5 δις για αναχρηματοδότηση του χρέους του και προέβλεψε ότι μια συμφωνία με την Τρόικα μπορεί να κλείσει νωρίς το Φθινόπωρο. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου προειδοποιεί για πλαφόν στις τιμές των καυσίμων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Βρετανοί προτιμούν να στέλνουν γραπτά μηνύματα στους φίλους τους ή να κρατούν επαφή μέσω Facebook παρά να μιλούν στο τηλέφωνο.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Κόκκινη κάρτα από Μέρκελ», στο κύριο του θέμα γράφει ότι εκνευρισμένοι οι Γερμανοί και ύστερα από τηλεγράφημα που έκανε λόγο για απόσυρση του αιτήματος της Κύπρου για πλήρη ένταξη στο Μηχανισμό, έθεσαν βέτο σε αίτημα να σταματήσει να είναι η Κύπρος εγγυητής του ταμείου του EFSF. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άλλαξε η αναφορά σε αναθεώρηση της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της δύναμης μετά από διαφοροποίησης την υστάτη της βρετανικής στάσης. Αλλού γράφει ότι η Τρόικα έφαγε 297 μόνιμους υπαλλήλους ύστερα από μπλοκάρισμα των θέσεων από τη Βουλή, εν αναμονή της Τρόικας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πόθεν έσχες εδώ και τώρα, για όλους της 10ετούς διακυβέρνησης ΔΗΣΥ» γράφει ότι η κατάθεση-φωτιά του Ζήγρα εμπλέκει στο «σκάνδαλο Τσοχατζόπουλος» τον Ντίνο Μιχαηλίδη πρώην υπουργό της Κυβέρνησης ΔΗΣΥ-Κληρίδη. Ορατός ο κίνδυνος τριχοτόμησης, γράφει αλλού η εφημερίδα, γράφοντας ότι σε αδιέξοδα βρίσκεται η ηγεσία του ΔΗΚΟ, αφού ο κόσμος του ΔΗΚΟ δεν θέλει ν’ ακούσει ούτε το όνομα του Λιλλήκα, ενώ με Αναστασιάδη παίζουν κορώνα-γράμματα το μέλλον του κόμματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κτυπούν την Κύπρο τα μεγάλα συμφέροντα.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Ενωμένοι κατά της κατοχής», αναφέρει πως νέοι και ηλικιωμένοι, χιλιάδες υπερασπιστές της δημοκρατίας και της νομιμότητας έδωσαν μαζικά ψες το «παρών» τους στη μεγαλειώδη αντικατοχική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Αλλού γράφει ότι συνεχίζεται ο σάλος για την εμπλοκή Ντίνου Μιχαηλίδη στην υπόθεση Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ νεότερες πληροφορίες εμπλέκουν και το γιο του πρώην ΥΠΕΣ . Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών κάνουν λόγο για κλιμάκωση των μέτρων ανάλογα με τις εξελίξεις.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η νήσος της εξάρτησης» πως διπλασιάστηκε η χρήση παράνομων ουσιών στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία του Νευρολόγου-Ψυχίατρου Κυριάκου Βερεσιέ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Σταύρος Μαλάς παραιτείται από Υπουργός αφού το αυριανό έκτακτο συνέδριο του ΑΚΕΛ επισφραγίζει πανηγυρικά την υποψηφιότητά του. Αλλού φιλοξενεί άρθρο του Δώρου Μ. Ιωαννίδη σύμφωνα με τον οποίο οι καθυστερήσεις στην κυπριακή δικαιοσύνη αποτελούν μόνιμο φαινόμενο και κανείς δεν ενδιαφέρεται.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το ποντίκι» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διχαστικό παραλήρημα του απερχόμενου» γράφει ότι το ΑΚΕΛ άρχισε την προσπάθεια για συσπείρωση με αιχμή του δόρατος το μέχρι προ τινός αδιαφιλονίκητο ηγέτη του ΑΚΕΛ. Αλλού αναφέρεται στην πρόταση του υποψήφιου Προέδρου Γιώργου Λιλλήκα για έξοδο από την οικονομική κρίση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η συνεργασία με το Ισραήλ αποφέρει καρπούς.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα «The Cyprus Weekly», με τίτλο «Συναγερμός ασφαλείας» γράφει ότι η κυπριακή αστυνομία ενισχύει την ασφάλεια για να προστατεύσει τα ισραηλινά συμφέροντα μετά την επίθεση αυτοκτονίας στη Βουλγαρία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρια Νεφέλη Τσιουτή είναι μια από τις προσεκτικά επιλεγμένες χορεύτριες της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων στο Λονδίνο. Αλλού φιλοξενεί αφιέρωμα στην ιστορία του Γαλλικού Σχολείου Λευκωσίας εξαιτίας της μετακίνησής του σε νέα κτήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τουρκικος Τύπος σήμερα

Ο Ελληνικός Τύπος σήμερα