Την άποψη ότι για να μπορεί τρίτη χώρα, εκτός ΕΕ, να συμμετάσχει στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει ολοκλήρωση της συμφωνίας για ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών των κρατών-αυτών με την ΕΕ κατέθεσε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Τουρκία έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τον διάλογο ΕΕ-ΝΑΤΟ, λόγω της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης αρνείται την παράδοση διαβαθμισμένων εγγράφων, τα οποία θα λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Η στάση αυτή της Άγκυρας εξηγεί και την θέση της Λευκωσίας.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, σε παρέμβασή του κατά την άτυπη σύνοδο των ΥΠΑΜ της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, αναφορικά με την PESCO και ειδικότερα με το θέμα της συμμετοχής τρίτων κρατών σε προγράμματα, σημείωσε τη θέση της Κύπρου ότι «βασική προϋπόθεση θα πρέπει να αποτελεί η εκ των προτέρων ολοκλήρωση Συμφωνίας Ασφαλείας Ανταλλαγής Διαβαθμισμένων Πληροφοριών των κρατών αυτών με την ΕΕ και Τεχνικής Διευθέτησης με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι όλες οι τεχνολογίες και δυνατότητες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο ενός προγράμματος θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλα τα μέλη της.
Ο κ. Αγγελίδης εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στην προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας όμως ότι «απαιτείται πρώτα η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και η εναρμόνισή τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Επίσης, καλωσόρισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ειρηνευτικού Ταμείου και υποστήριξε την ενδυνάμωση και μετεξέλιξη της Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδιασμού και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων της ΕΕ, ώστε να μπορεί να σχεδιάζει και διεξάγει και τις εκτελεστικές αποστολές της ΕΕ, κάτι που θα ενισχύσει, όπως τόνισε, τη Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ.
Τέλος, ο Κύπριος υπουργός εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου προς την Επιχείρηση Sofia, σημειώνοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που καταφθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ