Η αναφορά στην τουρκική εισβολή του 1974 ενοχλεί, ακόμα και αν πρόκειται για στίχο ποιήματος και γίνεται αιτία για άσκηση λογοκρισίας. Στην καρδιά μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλες, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού διαγωνισμού για τον πολιτισμό. Διότι, η τουρκική κοινότητα στις Βρυξέλες είναι μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες μεταναστών,είναι η απίστευτη …δικαιολογία.
Τον περασμένο Μάρτιο, πρότειναν στον λογοτέχνη -συνταξιούχο σήμερα φιλόλογο- Γιώργο Μοράρη, να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην έκθεση ποιημάτων Transpesie. Ο θεσμός διοργανώνεται από το EUNIC (European Union National Institutes for Culture), του οποίου το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι μέλος. Η έκθεση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο μετρό των Βρυξελλών και συνοδεύεται από ανάρτηση των ποιημάτων σε τοίχους του μετρό για να μπορεί να τα διαβάζει το κοινό.
Θέμα της φετινής έκθεσης, όπως τον ενημέρωναν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες ήταν: Engagement (γαλλικά), Commitment (αγγλικά), Engagement (Ολλανδικά). Στα ελληνικά μπορεί να μεταφραστεί ως «υπόσχεση, δέσμευση», ή, «προσήλωση, στράτευση».
Ο κ. Μοράρης, απάντησε θετικά στην πρόσκληση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών στέλνοντας για την έκθεση το ποίημα του «Νιόβη (1974) (Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο ΄74)» και οι Πολιτιστικές το έστειλαν για την έκθεση. Όμως, η υπεύθυνη του γραφείου του EUNIC στις Βρυξέλλες η οποία είναι από την Πολωνία, απάντησε στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες ότι το ποίημα δεν είναι κατάλληλο για το πλαίσιο του θεσμού, προβάλλοντας τον ισχυρισμό πώς «οι Τούρκοι μετανάστες συγκροτούν μια μεγάλη τουρκική κοινότητα στις Βρυξέλλες και ότι σε λίγους μήνες θα γιορτάσουν την 50ή επέτειο της τουρκικής μετανάστευσης στο Βέλγιο».
Την διαμαρτυρία του ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ, Σοφοκλή Σοφοκλέους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκάλεσε η απόφαση της EUNIC (European Union National Institutes for Culture) να λογοκρίνει το ποίημα «Νιόβη 1974″ το οποίο επρόκειτο να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην έκθεση ποιημάτων Transpoesie η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο μετρό των Βρυξελλών, με την αιτιολόγηση πως «οι Τούρκοι μετανάστες συγκροτούν μια μεγάλη τουρκική κοινότητα στις Βρυξέλλες και θα γιορτάσουν σύντομα την 50ή επέτειο της τουρκικής μετανάστευσης στο Βέλγιο».
Ο Σοφοκλής Σοφοκλέους σε γραπτή ερώτησή του προς την Κομισιόν αναφέρει πως η απόφαση της EUNIC αντιτίθεται στην προαγωγή του «πνεύματος κοινότητας και αλληλεγγύης» και ζητά να παρθούν μέτρα εναντίον της.
Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, σε δηλώσεις του τόνισε πως «η απόφαση της EUNIC να λογοκρίνει την «Νιόβη» για να μην θιγούν οι Τούρκοι μετανάστες των Βρυξελλών, προσβάλλει κάθε πολίτη, συγκρούεται με τις αρχές, την κουλτούρα της ΕΕ και αποτελεί ένα κτύπημα στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».
«Για μας η «Νιόβη» θα ζει για πάντα στις καρδιές μας. Ο ποιητής Γιώργος Μοράρης δεν φιμώνεται. δεν λογοκρίνεται. Δεν εκβιάζεται» πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής.