Χωρίς αναφορά στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του στο Κυπριακό, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, παρέδωσε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού την καθιερωμένη έκθεσή του με την οποία προτείνει την ανανέωση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για άλλους έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2014.
Λόγω της μη ύπαρξης συμφωνίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με σκοπό την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ο γγ του ΟΗΕ απόφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να συμφωνήσουν οι δυο πλευρές στο νησί πάνω στο κείμενο ενός κοινού ανακοινωθέντος.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ενημερωθούν προφορικά από τον ειδικό σύμβουλο του γγ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, στα μέσα του τρέχοντος μηνός, αφού προηγουμένως προγραμματίζει να επισκεφθεί την Κύπρο για να πραγματοποιήσει νέα σειρά επαφών, επιδιώκοντας να συμφωνηθεί η έναρξη των συνομιλιών.
Όσον αφορά το περιεχόμενο της έκθεσης του Μπαν Κι-Μουν για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κινείται μέσα στα γνωστά πλαίσια των «ίσων αποστάσεων», χαρακτηρίζεται «τεχνικού χαρακτήρα» γύρω από την αποστολή και τη λειτουργία της δύναμης στο νησί, την οποία ο γγ του ΟΗΕ κρίνει πως έχει «καθοριστικό ρόλο», ασκώντας εξουσία στην «ουδέτερη ζώνη», ενώ συμβάλλει στη «διατήρηση της ηρεμίας» και στην «επίλυση διαφόρων θεμάτων» τα οποία προκύπτουν στην καθημερινή ζωή πολιτών και στις δυο κοινότητες.
Η έκθεση, σε γενικές γραμμές, κρίνεται πανομοιότυπη με την προηγούμενη και γίνεται αναφορά στα γεγονότα που συνέβησαν μέσα στους τελευταίους έξι μήνες και αφορούν ενέργειες για τη συνεργασία μεταξύ ατόμων και φορέων ανάμεσα στις δυο κοινότητες.Επίσης, χαιρετίζεται και η συμφωνία για το ποδόσφαιρο, καλώντας παράλληλα τους ηγέτες των δυο πλευρών να καταβάλουν προσπάθειες για τη δημιουργία ενός «ευνοϊκού κλίματος» για τη διεύρυνση και εμβάθυνση των επαφών.
Ο γγ του ΟΗΕ επαναλαμβάνει και την άποψη ότι «η μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ισότητα μεταξύ των πλευρών θα κάνει μια ενδεχόμενη επανένωση ευκολότερη και πιο πιθανή. Στο πλαίσιο μιας διεθνούς επικυρωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας, προσπάθειες προς την αντίθετη κατεύθυνση μπορεί μόνο να είναι αντιπαραγωγικές», όπως σημειώνει.
Τέλος, αν και ο γγ κάνει ξανά αναφορά στο θέμα των υδρογονανθράκων, οι νέες επισημάνσεις του χαρακτηρίζονται ως «περιορισμένες», σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, προβάλλοντας συγκεκριμένα την εξής θέση: «είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι ο όποιος νέος πλούτος βρεθεί θα ωφελήσει και τις δύο κοινότητες. Εμμένω στην άποψη ότι παρόμοιες εξελίξεις αποτελούν ισχυρό κίνητρο για όλες τις πλευρές να βρουν μία διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα και ότι θα πρέπει να προκαλέσει βαθύτερη συνεργασία προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων στην περιοχή».