Ο Κύπριος επίτροπος στην Τουρκία

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Την Δευτέρα ξεκινά η διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία της Ύπατης Εκπρόσωπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κ. Φεντερίκα Μογκερίνι, του  Επιτρόπου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και υπεύθυνου για τις Ενταξιακές Διαπραγματεύσεις κ. Γιοχάνες Χαν και του  Επίτροπου για την Ανθρωπιστική
Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων κ. Χρήστου Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή η κοινή επίσκεψη στις αρχές μάλιστα της θητείας της νέας Κομισιόν δείχνει τη σημασία που έχει η Άγκυρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως υποψήφια χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως βασικός εταίρος και γείτονας λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική της θέση . Είναι επίσης, πάντα κατά την Επιτροπή, μια σαφής ένδειξη της βούλησης και της αποφασιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για ενίσχυση όλου του φάσματος των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας , με στόχο την αναβάθμιση της στρατηγικής σημασίας των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. 
Η ΕΕ είναι ακόμη αποφασισμένη να αυξήσει τη βοήθεια για τη στήριξη της Τουρκίας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Άγκυρα σε ανθρωπιστικό επίπεδο και ιδίως με τους πρόσφυγες, καταλήγει η Επιτροπή- εξ ού και η συμμετοχή του αρμόδιου - Κύπριου - Επιτρόπου.

Η Υπάτη Εκπρόσωπος και οι Επίτροποι θα έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, καθώς και με άλλους Υπουργούς κι αντιπροσώπους της αντιπολίτευσης, της επιχειρηματικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών. 

Σε στρατόπεδα προσφύγων
Στις 9 Δεκεμβρίου η κ. Μογκερίνι και ο Επίτροπος κ. Στυλιανίδης θα ταξιδέψουν στο Γκιαζαντέπ και το Κιλκίς, όπου θα επισκεφθούν στρατόπεδο προσφύγων.“Επαναλαμβάνω την αλληλεγγύη της Ευρώπης με την Τουρκία, κυρίως με τις κοινότητες υποδοχείς που γενναιόδωρα φιλοξενούν περισσότερο από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Πηγαίνω εκεί για να αποτιμήσω με τα ίδια μου τα μάτια τις ανάγκες επιτόπου και να βεβαιωθώ ότι η ανθρωπιστική μας βοήθεια συνεχίζει να φέρνει ανακούφιση κι ελπίδα κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο που είναι δυνατόν”, δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.
 Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας σε αποκλειστικές της δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας TRT εν όψει της κρίσιμης αυτής επίσκεψης,ανέφερε ότι η Τουρκία δεχόμενη τους Σύριους ανέλαβε ένα σημαντικό ανθρωπιστικό καθήκον και πρόσθεσε ότι κατά την επίσκεψη θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή.
Ακόμα η κ. Μογκερίνι  δήλωσε ότι πάνω από το 50% του τουρκικού λαού επιθυμεί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Υπογράμμισε επίσης ότι και η ΕΕ έχει ανάγκη την Τουρκία, λέγοντας μάλιστα πως η Τουρκία και η ΕΕ έχουν ανάγκη η μία την άλλη, όσο ποτέ άλλοτε.

 »Αναγκαίες οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις»

 Από την πλευρά του, ο Επίτροπος κ. Χαν ανέφερε ότι “είμαστε προσηλωμένοι να προωθήσουμε τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και να διατηρήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο στόχο τους. Ωστόσο, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για να παράσχουν τη σταθερή υποδομή για πρόοδο. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειαζόμαστε μια ακόμη στενότερη και βαθύτερη σχέση με την Τουρκία”.