Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ. Θα το παραλάβει ο Χριστόφιας; Ενόχληση Τούρκων!

Ενοχλεί σφόδρα την Τουρκία το ενδεχόμενο  παραλαβής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης που κέρδισε η  ΕΕ από τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια λόγω Κυπριακής Προεδρίας.

Η απονομή του βραβείου, αξίας περίπου 1 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί στο Οσλο στις 10 Δεκεμβρίου. Το ερώτημα ωστόσο ποιος θα το παραλάβει ‘εχει ήδη τεθεί..

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet δημοσιεύει ανταπόκριση  από τις Βρυξέλλες με τον τίτλο « Μήπως πάρει το βραβείο ο Χριστόφιας που απέρριψε την ειρήνη;». Στην ανταπόκριση γράφει ότι μετά την είδηση ότι το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα δοθεί στην ΕΕ , άρχισε η συζήτηση ποιος θα παραλάβει το βραβείο στο Οσλο εν ονόματι της ΕΕ.Έτσι ήρθε στην επικαιρότητα και η περίπτωση παραλαβής του βραβείου από τον «Ελληνοκύπριο ηγέτη» κ. Χριστόφια λόγω της Προεδρίας ΕΕ που ασκεί ο «Ε/κ τομέας» μέχρι το τέλος του έτους. 
Το ενδεχόμενο αυτό προκάλεσε ενόχληση στην Άγκυρα και άρχισε να γίνεται λόγος για τις επιφυλάξεις που υπάρχουν για αυτό το σενάριο, αναφέρει η ανταπόκριση .
 
Να θυμίσουμε εδώ ότι μεταξύ των 231 υποψηφίων, η Νορβηγική Επιτροπή Νομπέλ αποφάσισε φέτος να βραβεύσει την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον θεμελιώδη ρόλο της στη μετατροπή τής Ευρώπης από ήπειρο πολέμων σε ήπειρο ειρήνης.«Η ΕΕ και οι προκάτοχοί της συμβάλλουν εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες στην προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη», δήλωσε στο Οσλο ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, ένθερμος ευρωπαϊστής και γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη αντέχει παρά την κρίση. Δεν είναι ένα μεγάλο και ήρεμο ποτάμι, όμως εδραιώνεται».Με αυτά τα απλά λόγια, ο πατέρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζακ Ντελόρ χαιρέτισε συγκινημένος την απονομή του φετινού Νομπέλ Ειρήνης. Στη βράβευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είδε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα που θα ενθαρρύνει τις χώρες-μέλη να ενισχύσουν τη συνεργασία τους. Τη βράβευση της ΕΕ χαιρέτισαν αμφότεροι οι πρόεδροι της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ. «Είναι μεγάλη τιμή για την ΕΕ και τα 500 εκατ. κατοίκους της», δήλωσε ο Μπαρόζο, ενώ λίγο αργότερα η Ανγκελα Μέρκελ έστελνε το δικό της σύντομο μήνυμα από την Καγκελαρία: «Η απόφαση της Νορβηγικής Επιτροπής είναι κίνητρο και υποχρέωση παράλληλα, και για μένα προσωπικά. Πρέπει να εργαστούμε και να συνεχίσουμε να κοπιάζουμε για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία».

 Αν και η ΕΕ έχει προταθεί πολλές φορές για το βραβείο, η απόφαση της πενταμελούς Νορβηγικής Επιτροπής προκάλεσε τουλάχιστον έκπληξη∙ όταν μάλιστα η ίδια η Νορβηγία έχει  ψηφίσει δύο φορές (1972 και 1994) κατά της ένταξής της. Εντονες αντιδράσεις υπήρξαν από το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών, κυρίως βρετανών πολιτικών. «Προφανώς, είναι ένα βραβείο για την ειρήνη και την αρμονία στους δρόμους της Αθήνας και της Μαδρίτης», σχολίασε ο Μάρτιν Κάλαναν, ευρωβουλευτής και ηγετικό μέλος της Συμμαχίας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. 

«Τι θα σκεφθεί η Ελλάδα για το Νομπέλ Ειρήνης στην ΕΕ;». Ηταν από τα πρώτα ερωτήματα που τέθηκαν στον πρόεδρο της Νορβηγικής Επιτροπής μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Η μεγάλη πλειονότητα σε αυτές τις χώρες (του ευρωπαϊκού Νότου) επιθυμούν την παραμονή τους στη ΕΕ. Πολλοί ίσως ασκούν κριτική στην παρούσα πολιτική. Αυτό όμως είναι άλλη υπόθεση» απάντησε ο Γιάγκλαντ