«Να σταματήσει η μικροπολιτική εκμετάλλευση με τους ήρωες της Κύπρου» – Κείμενο του Σ.Πετρουλάκη

Ενστάσεις για τις τιμητικές διακρίσεις που ανακοίνωσε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος για όσους πολέμησαν στην Κύπρο, εκφράζει με κείμενό του μέσω του Onalert.gr ο Αντιπτέραρχος(Ι)ε.α Στυλιανός Πετρουλάκης.

Ο κ. Πετρουλάκης υπενθυμίζει ότι παλαιότερα είχαν εκδοθεί Προεδρικά Διατάγματα με καταλόγους και ονόματα αυτών που πρέπει να γίνει απονομή στρατιωτικών μεταλλίων.

Τότε ,επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου να θυμίσουμε, είχαν πράγματι εκδοθεί λίστες με τα ονόματα όσων έπρεπε να τιμηθούν. Σ΄ αυτές περιλαμβάνονταν όμως και αξιωματικοί οι οποίοι είχαν συμμετοχή στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και γι΄ αυτό προκλήθηκαν τεράστιες αντιδράσεις.

Το κείμενο του Αντιπτέραρχου (Ι) ε.α Στυλιανού Πετρουλάκη:

Είναι καιρός να λέγονται μόνο αλήθειες!

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πρόεδρος του δεύτερου Κόμματος, Πάνος Καμμένος, από την αρχή της υπουργικής του θητείας στο ΥΠΕΘΑ, αρέσκεται να ζητεί συγνώμη και να διοργανώνει κατά χρονικά διαστήματα, που βολεύουν τη μικροκομματική πολιτική επικοινωνία του, τιμητικές παραστάσεις για να τιμήσει άνδρες που πολέμησαν στους πολέμους της Κύπρου. Να τιμήσει αυτός, το κράτος όπως λέγει πομπωδώς, αυτούς τους πολεμιστές που η Πατρίδα είχε ξεχάσει μέχρι σήμερα…,όπως αρέσκεται να παρουσιάζει τα πράγματα,πλην όμως ανακριβώς και τελικώς ψευδώς.

Συγκεκριμένα:

1.Στις δηλώσεις του μετά την παρέλαση στην Θεσσσαλονίκη στις 28-10-2015 ο κ. ΥΕΘΑ είπε: «Θέλω, εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, να ζητήσω ένα μεγάλο «συγγνώμη» στους Αγωνιστές της Κύπρου, στους οποίους μέχρι σήμερα το κράτος δεν απέδωσε τις οφειλόμενες τιμές και να τους διαβεβαιώσω, μαζί με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου, ότι από εδώ και πέρα θα κάνουμε αυτό που αρμόζει απέναντι σε εκείνους που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Πατρίδας»(…)

2. Στις δηλώσεις του στη γιορτή Αεροπορίας στο Τατόι στις 8-11-2015 ο κ. ΥΕΘΑ είπε: «Είμαστε υπερήφανοι για τους ήρωες, τους οποίους έχουμε αδικήσει εδώ και χρόνια και ιδίως τους ήρωες της Κύπρου, της επιχείρησης «Νίκη». Όπως ανακοινώσαμε, με τον κ. Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και τους Αρχηγούς των Επιτελείων, έχουμε ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες για να αποκαταστήσουμε αυτή την τεράστια αδικία, δηλαδή τη μη απονομή τιμής σε εκείνους που έπεσαν υπέρ της πίστεως και της πατρίδος, για τους οποίους μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει από την Πολιτεία αυτό που έπρεπε και αρμόζει»(…)

3. Στη μουσική εκδήλωση που έγινε, στα πλαίσια του εορτασμού της Π.Α, στο Μέγαρο Μουσικής στις 5-11-2013 τιμήθηκαν με απονομή διπλώματος και αναμνηστικού μεταλλίου (μεταλλίου τύπου πολιτιστικού- φυσιολατρικού συλλόγου!) από τον κ.ΥΕΘΑ και τον Αρχηγό, Αντιπτέραρχο (Ι) κ. Χρήστο Βαΐτση,οι παραστάντες Βετεράνοι που συμμετέσχον στον πόλεμο της Κορέας και στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ» στην Κύπρο.

4. Στις 19-11-2015 ο κ. ΥΕΘΑ απένειμε μετά θάνατον την Διαμνημόνευση «Αστέρα Αξίας και Τιμής» στον Αντιναύαρχο ε.α. Ελευθέριο Χανδρινό, γιατί «ως Κυβερνήτης του Α/Γ «ΛΕΣΒΟΣ» την 20η Ιουλίου 1974, ημέρα έναρξης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κατάφερε να αποβιβάσει προσωπικό της ΕΛΔΥΚ (450 οπλίτες) στην Πάφο, που είχε προηγουμένως παραλάβει από την Αμμόχωστο για επαναπατρισμό, μετά από σφοδρό βομβαρδισμό του παρακείμενου τουρκικού θύλακα, προκαλώντας σύγχυση στις τούρκικες δυνάμεις».
Όμως κ. ΥΕΘΑ οφείλει να γνωρίζει -κι αν δεν το γνωρίζει να φροντίσει να ενημερωθεί επαρκώς- ότι, εν συνεχείαμε του Νόμου 2641/1998/άρθρο 21, η Πατρίδα τίμησε τους αγωνιστές της Κύπρου, καθώς ανεγνώρισε επισήμως τη χρονική περίοδο από 20-7-74 έως 20-8-74 ως πολεμική περίοδο. Η ρύθμιση αυτή ίσχυσε και για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1964 στην Τυλληρία και Λευκωσία και το 1967 στην Κοφίνου και στους Αγίους Θεοδώρους.

Στη συνέχεια και σε εκτέλεση της διάταξης αυτής εκδόθηκαν Κοινή Υπουργική Απόφαση και Προεδρικό Διάταγμα, με τα οποία καθορίσθηκε ότι: Οι ανάπηροι και τα θύματα των πολέμων της Κύπρου θα λαμβάνουν πολεμική σύνταξη και θα απολαμβάνουν όλων των ευεργετημάτυων που προβλέπονται για τους αναπήρους πολέμου 40-41.

Για την απονομή ηθικών αμοιβών στους ίδιους πολεμιστές εκδόθηκαν περισσότερα του ενός ΠΔ. Όλα περιέχουν καταλόγους με τα ονόματα αυτών που πρέπει να γίνει απονομή ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ μεταλλίων.
Με τη δημοσιοποίηση τον κατάλογο τιμωμένων με το πρώτο από τα σχετικά ΠΔ, επροκλήθησαν πολλές αντιδράσεις διότι περιελήφθησαν και 60 περίπου στελέχη των ΕΔ που είχαν μεν πολεμήσει πριν το 1967 ή και στην εισβολή του 1974, αλλά είχαν πάρει μέρος και στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου.

Στα δημοσιεύματα για το θέμα, από τον ημερήσιο Τύπο εδόθη ιδιαίτερη έκταση και παρουσιάσθηκαν και οι «δραστηριότητες» εκείνων, για τους οποίους ξεσηκώθηκε σάλος με τα απονεμηθέντα μετάλλια. Ύστερα από τις αντιδράσεις εκδόθηκε νέο ΠΔ περί απονομής ηθικών αμοιβών υπό προϋποθέσεις και νέο κατάλογο.

Αυτά τα μετάλλια και με βάση τα καθοριζόμενα από το μνημονευόμενο αμέσως προηγουμένως «διορθωτικό» ΠΔ πρέπει ο κ. ΥΕΘΑ να απονέμει στους δικαιούχους τα διπλώματα και τα προβλεπόμενα ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ μετάλλια. Και βέβαια κάποιος πρέπει να τον ενημερώσει ότι, άλλο είναι η «διαμνημόνευση» και άλλο το στρατιωτικό μετάλλιο.Όπως, επίσης να ενημερώσει κάποιος τον κ. ΥΕΘΑ ότι σε πολεμική περιόδο δεν δίδονται διαμνημονεύσεις, αλλά απονέμονται στρατιωτικά μετάλλια

Είναι τόσο απλό γιά τον πολιτικό προϊστάμενο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, να ρίξει επιτέλους μια ματιά στους ιστότοπους των Γενικών Επιτελείων και να μάθει τί είναι στρατιωτικό μετάλλιο, τί είναι διαμνημόνευση σε ποιούς και γιατί απονέμονται. Ακόμη θα μάθει ότι το Αναμνηστικό Μετάλλιο Επιχειρήσεων Κύπρου απονέμεται στους μετασχόντες στις επιχειρήσεις στην Κύπρο, κατά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Τηλυρία και Λευκωσία το 1964, στην Κοφίνου – Αγίους Θεοδώρους το 1967 καθώς και κατά τη χρονική περίοδο από 20/7/1974 -20/8/1974.

Το μετάλλιο αυτό περιλαμβάνει μία μόνο τάξη και κατασκευάζεται από ορείχαλκο. Στο μέσο της κύριας όψης, έχει αποτυπωμένη ανάγλυφα χαρτογραφική απεικόνιση της νήσου Κύπρου μέσα σε δάφνινο στεφάνι. Στην πίσω πλευρά απεικονίζεται ανάγλυφο σύμπλεγμα απα αρχαία περικεφαλαία, άγκυρα και πτέρυγες.Κάτω από το σύμπλεγμα αναγράφονται σε σειρά τα έτη 1964, 1967 και 1974.

Αυτά με την ελπίδα να σταματήσει η ψευδολογία και η μικροπολιτική εκμετάλλευση.

Αντιπτέραρχος(Ι)ε.α Στυλιανός Πετρουλάκης