Κύπρος: Χωρίς συμφωνία το δείπνο Αναστασιάδη και Ακιντζί

 Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και συγκεκριμένες ημερομηνίες σχετικά με την προσδοκώμενη επανέναρξη των συνομιλιών, ολοκληρώθηκε το δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο συμφώνησαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και το οποίο δόθηκε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα αναλαμβάνει να συνεχίσει τις επαφές με τους δύο, ούτως ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται:

«Απόψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης είχαν μια ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις που υπήρξαν τους προηγούμενους μήνες. Επιπλέον αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τον δρόμο που απομένει. Δεδομένου ότι οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στο εξωτερικό τις επόμενες ημέρες, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα συνεχίσει τις επαφές μαζί τους προκειμένου να δημιουργηθεί το έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό».

Σημειώνεται ότι κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν προέβη σε δηλώσεις.

Στο μεταξύ, πηγές αναφέρουν ότι ο Μουσταφά Ακιντζί επιμένει στη θέση του για ψήφιση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ πριν συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Δείπνο – μαραθώνιος

Σε μαραθώνιο είχε μετατραπεί το δείπνο μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη, του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, το οποίο άρχισε στις 19:30 και επί της ουσίας είχε ολοκληρωθεί λίγο πριν από τις 11:30μ.μ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αρχή του δείπνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη και φιλία για την εξεύρεση λύσης, ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε σε ΜΟΕ καθώς επίσης και στο επίμαχο θέμα της απόφασης της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

philenews.com