Τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν τον πλου του γεωτρύπανου «Σάιπεμ 12000», προς το τεμάχιο 3 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, προκειμένου να διενεργήσει γεώτρηση, στο στόχο «Σουπιά» για λογαριασμό της Ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ. Το τεμάχιο 3 βρίσκεται νοτιοανατολικά μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου.
Ενώ το πλοίο βρισκόταν στα ανοικτά των νοτιανατολικών ακτών της Κύπρου στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο, τα τουρκικά πολεμικά το κάλεσαν να αποχωρήσει από την περιοχή, με τον ισχυρισμό ότι βρίσκεται σε ξένα χωρικά ύδατα.
Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι οι τουρκικές ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της συνήθους πρακτικής των προκλήσεων που εφαρμόζει η Άγκυρα, αλλά σε πιο έντονο βαθμό στην περίπτωση αυτή.
Τα τουρκικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή, στο πλαίσιο της παράνομης «navtex» την οποία εξέδωσε η Άγκυρα, στις 6 Φεβρουαρίου, για τη διενέργεια στρατιωτικής άσκησης. Την τουρκική «navtex», ακύρωσε αμέσως η Κυπριακή Δημοκρατία, με την έκδοση «αντι-navtex».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την παρενόχληση το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, έλαβε οδηγίες από τη Ρώμη να σταματήσει προσωρινά την πορεία του προς το σημείο της γεώτρησης.
Μέχρι αργά τα τρία τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούσαν να παραμένουν στην περιοχή.
Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την ιταλική κυβέρνηση και την εταιρεία «ΕΝΙ», για αντιμετώπιση του περιστατικού, ενώ προβαίνει και σε διαβήματα για τερματισμό της νέας τουρκικής πρόκλησης στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» παρουσιάζει δύο σημαντικές ιδιομορφίες:
Η πρώτη ιδιομορφία έγκειται στην μικρή σχετικώς απόσταση από τις ακτές της Κύπρου σε σχέση με τις προηγούμενες έξι γεωτρήσεις που έλαβαν χώρα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Η δεύτερη ιδιομορφία, σχετίζεται με το βάθος της γεώτρησης, καθότι θα διεξαχθεί στα πλέον αβαθή ύδατα εν σχέση με τις προηγούμενες γεωτρήσεις και σε πιο υψηλό σημείο υπό τον βυθό, απ’ ότι οι προηγούμενες γεωτρήσεις.
Παράλληλα, η γεώτρηση στη «Σουπιά» μετά την εντυπωσιακή ανακάλυψη στο «6» έχει αναζωπυρώσει το διεθνές ενδιαφέρον, καθώς μάλιστα γίνεται με μια εντελώς νέα γεωλογική ερμηνεία – προσέγγιση, για πρώτη φορά σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, που θέλει σχηματισμό κοιτασμάτων και σε γεωλογικές χρονικές περιόδους μετά τον σχηματισμό κοιτασμάτων όπως αυτών με την γεωλογία του «Λεβιάθαν» και του «Αφροδίτη», αλλά και αυτή του «Ζορ» και του «Καλυψώ». Τυχόν ανακάλυψη στην «Σουπιά» θα ανοίξει δρόμους για αναζήτηση κοιτασμάτων και σε σειρά άλλων πρόσθετων στόχων στην περιοχή μας.
Διαβάστε περισσότερα στο newsit.com.cy
Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ