Κύπρος: Πέθανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης.

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το Δεκέμβρη του 1934. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1952. Σπούδασε νομικά και αναγορεύθηκε σε Barrister-at-Law στο Middle Temple του Λονδίνου το 1956. Άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα για πολύ λίγο χρόνο. Ασχολήθηκε με επιχειρήσεις κυρίως βιομηχανικές και υπήρξε ένας εκ των ιδιοκτητών και Διευθύνων Σύμβουλος μεγάλου βιομηχανικού συγκροτήματος για πολλά χρόνια.

Το 1976 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Παράταξης που μετονομάσθηκε αργότερα σε Δημοκρατικό Κόμμα.

Τον Μάρτη του 1978 διορίστηκε Υπουργός των Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1983, λόγω διαφωνίας, με τον Πρόεδρο Κυπριανού, αναφορικά με το Κυπριακό πρόβλημα.

Τον Σεπτέμβρη του 1986 ίδρυσε το Κόμμα των Φιλελευθέρων του οποίου υπήρξε ο εκλεγμένος Πρόεδρος μέχρι το Μάρτιο 1998, όταν και το κόμμα αποφάσισε να συγχωνευθεί με τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Από τον Μάιο του 1991 έως τον Μάιο του 1996 υπήρξε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τον Ιούλιο του 1993 οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας με σχετικές ανακοινώσεις τους υποστήριξαν την υποψηφιότητα του κ. Ρολάνδη για τη θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 1997-2001. Τελικά μελετήθηκαν μόνο υποψηφιότητες από την Αφρικανική Ήπειρο.

Το Σεπτέμβρη του 1994 εξελέγη αντιπρόεδρος της Διεθνούς των Φιλελευθέρων και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1998.

Ήταν ένας από τους επτά υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές του 1998. Μετά την εκλογική επιτυχία του Γλαύκου Κληρίδη, ο κ. Ρολάνδης διορίστηκε τον Μάρτιο 1998 Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής που σχημάτισε ο κ. Κληρίδης και παρέμεινε στη θέση αυτή έως τον Φεβρουάριο 2003 πού έληξε η θητεία του προέδρου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ως άνω υπουργείο (που περιλαμβάνει το θέμα της Ενέργειας), ο κ. Ρολάνδης υπήρξε ο πρωτοπόρος που ανακίνησε και προώθησε έντονα το θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Έκανε επαφές με πολλές χώρες (Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ρωσία, Λίβανο, Συρία, Ισραήλ, Αλγερία).

Στις 17 Φεβρουαρίου 2003, υπέγραψε στο Κάιρο Συμφωνία καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Κύπρου και Αιγύπτου, που ήταν η πρώτη συμφωνία ΑΟΖ που υπογράφτηκε στην Μεσόγειο.

Στα χρόνια που πέρασαν, ο κ. Ρολάνδης, με άρθρα και συνεντεύξεις του, τοποθετήθηκε επί πολλών πολιτικών, οικονομικών, αναπτυξιακών και ενεργειακών θεμάτων.

Τιμήθηκε με τα ακόλουθα ανώτατα παράσημα που του απονεμήθηκαν από τους Προέδρους των αντιστοίχων χωρών:

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του απένειμε τιμητική διάκριση για την πρωτοποριακή συμβολή του στο θέμα των υδρογονανθράκων της Κύπρου. Του απενεμήθησαν επίσης πολυάριθμα παράσημα και τιμητικές διακρίσεις από εκκλησίες, κοινότητες, δήμους, οργανισμούς και άλλους δημόσιους φορείς στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Ασχολήθηκε με την ποίηση και εξέδωσε ποιητική συλλογή το 1958. Το 2015 η κόρη του Μελίτα και η οικογένεια της εξέδωσαν το βιβλίο «Άρθρα για την Κύπρο» που περιέχει άρθρα του Νίκου Α. Ρολάνδη στην ελληνική και αγγλική γλώσσα της περιόδου 2008-2015.

Ήταν νυμφευμένος και είχε τρία παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ