Κύπρος: «Καίει» το Υπουργείο Άμυνας η έκθεση για την Εθνική Φρουρά και την εφεδρεία

Σάλος έχει προκληθεί στην Κύπρο έπειτα από την δημοσιοποίηση εγγράφου εκθέσεως αναφορικά με την κατάσταση της εφεδρείας της Εθνικής Φρουράς Κύπρου, που πραγματικά εκθέτει το Υπουργείο Άμυνας και αναδεικνύει την άσχημη κατάσταση που επικρατεί, με αποτέλεσμα ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης να αντιδράσει και να απαντά.

Τη διαφωνία του με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για την Εθνική Φρουρά και τις αναφορές για το θέμα της εφεδρείας, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από μέρα σε μέρα» του ΡΙΚ1, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί να μειώσει το γενικό πνεύμα της έκθεσης, ενώ τόνισε πως πολύ ορθά έγινε η έκθεση, αλλά κατά την άποψή του δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθεί.

Εξήγησε παράλληλα πως γραπτώς έχει αναγνωρίσει τα προβλήματα που υπάρχουν και διαφαίνονται μέσα από την έκθεση, ενώ έχει δώσει όπως αποκάλυψε, και εισηγήσεις στην Ελεγκτική Υπηρεσία, πριν από τη δημοσιοποίηση. «Η έκθεση αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αναβάθμιση της Εφεδρείας», πρόσθεσε.

Όμως, όπως δήλωσε, ζήτησε από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να μην δημοσιοποιηθεί η έρευνα. «Όχι για να μην αποκαλυφθούν ζητήματα, αλλά επειδή υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα τα οποία επηρεάζουν άμεσα, χωρίς να τα αντιληφθεί κανένας, την επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς και της Εφεδρείας».

Πρόσθεσε επίσης πως σε θέματα που έχουν δημοσιευτεί, είχαν ήδη δοθεί εξηγήσεις προς τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος και πάλι επέλεξε να δημοσιοποιήσει την έρευνα.

Όσον αφορά το θέμα που προέκυψε με τη μη δημοσιοποίηση ονομάτων, είπε πως αυτό είναι ένα άσχετο θέμα με την Εθνική Φρουρά και την Ασφάλεια και Άμυνα του κράτους.

«Η δομή της εφεδρείας είναι κάτι ξεχωριστό. Οι αδυναμίες του συστήματος της Εφεδρείας είναι κάτι ξεχωριστό. Τα έχουμε υποδείξει και αναμέναμε τουλάχιστον, με όλο το σεβασμό, συζήτηση για να δούμε “ναι σε αυτά έχετε δίκαιο, εδώ αυτή είναι η άποψή μας”».

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ακόμη πως έχουν αποκαλυφθεί λάθη από την έκθεση, και έχει αποκαλύψει και το Υπουργείο λάθη, πριν από την έκθεση. Εξήγησε παράλληλα μέτρα που πάρθηκαν για τις παρουσιάσεις, ενώ όπως αποκάλυψε, συνεχίζουν με τη συγκρότηση επιτροπής με μελέτη για στρατολογία, μηχανογράφηση κ.α.

«Ορισμένα δεν είναι λάθη, αλλά αντικειμενικά προβλήματα από το 1990» πρόσθεσε, εξηγώντας πως κάποια από τα δεδομένα της έκθεσης δεν ισχύουν πλέον.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Άμυνας είπε πως ζήτησε από τον Γενικό Ελεγκτή να μην δημοσιοποιηθεί η έκθεση καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να κλονιστεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς την Εθνική Φρουρά και να απαξιώσει ξανά ο κόσμος το σύστημα.

Όσον αφορά αναφορές που έγιναν για διαπλοκή, ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε τη λύπη του. «Αν υπήρχαν τέτοιες πληροφορίες, θα έπρεπε κάποιοι να κάνουν καταγγελία στην Αστυνομία και να το διερευνήσουν».

Πηγή: Philenews