Κύπρος: Έρχεται εθελοντική θητεία γυναικών στην Εθνική Φρουρά από το 2025

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε χθες ότι θα δοθεί η δυνατότητα στις γυναίκες να υπηρετήσουν εθελοντικά στην Εθνική Φρουρά.

Η ελάχιστη θητεία θα είναι έξι μήνες και η μέγιστη 14, ενώ το ζήτημα θα τεθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου σε λίγες μέρες.

«Για τη δική μας διακυβέρνηση, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκινά μέσα από τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς. Και είναι για αυτό τον λόγο που πολύ πρόσφατα, μια από τις πρώτες μας αποφάσεις ως διακυβέρνηση του τόπου, ήταν να αναβαθμίσουμε τους όρους εργασίας των ΣΥΟΠ.

Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που πολύ σύντομα, από το 2025, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε λίγες μέρες, και ελπίζω – απευθύνομαι στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας – να περάσει γρήγορα, και οι κοπέλες θα έχουν τη δυνατότητα εθελοντικής κατάταξης στην Εθνική Φρουρά, όπως οι άρρενες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών που φοιτούν», δήλωσε ο κ.Χριστοδολίδης.

Ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, δήλωσε πως η Εθνική Φρουρά έχει ανάγκες για στελέχωση, ειδικά μετά τη μείωση της θητείας το 2016. Η σχετική πρόταση βρισκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, ωστόσο παραμένουν δύο ζητήματα με βαθμό δυσκολίας στην διαδικασία, το ηλικιακό όριο και ο αριθμός των αναγκών σε θέσεις για γυναίκες.

Με πληροφορίες από: philenews.com / Φωτογραφία αρχείου