Αυστηρή κρητική στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό και τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, άσκησαν Τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν εξήγησε την πρότασή του για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία «επειδή δεν έχει πρόταση», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, βουλευτής, Στέφανος Στεφάνου.
Ο κύριος Στεφάνου είπε ότι με τα ζητήματα, που εγείρει ο κ. Αναστασιάδης, δεν φαίνεται ότι θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και πως θα φορτωθεί και το αδιέξοδο στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ανέφερε ότι η τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη για θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων μόνο στα ζητήματα, που άπτονται των ζωτικών τους συμφερόντων, «συνιστά εκτροπή στο θέμα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «ομολόγησε την αποτυχία της πολιτικής που έχει εφαρμοστεί στο Κυπριακό τα τελευταία δέκα χρόνια». Επίσης, είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα, που το ΔΗΚΟ είχε θέσει στο Εθνικό Συμβούλιο.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει στο Κυπριακό με στόχο την άρση του αδιεξόδου.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, υποστήριξε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης «αντιλαμβανόμενος την αποτυχία με το σχέδιο Ανάν και την πενταμερή διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, θέτει θέμα αποκέντρωσης των εξουσιών, θέση η οποία δεν αλλάζει την ουσία».
Ο κύριος Σιζόπουλος είπε ότι η εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου μέσω κοινού ψηφοδελτίου, με καθολική ψηφοφορία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, απαλείφει τους φόβους για θετική ή αρνητική ψήφο.
Η ακολουθούμενη πολιτική των τελευταίων δεκαετιών στο Κυπριακό έχει αποτύχει και αυτό είναι παραδεκτό από όσους εκτιμούν ρεαλιστικά την πορεία του, δήλωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.
Υποστήριξε ότι «δεν έχει νόημα η περαιτέρω συζήτηση για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία ή την συγκεντρωτική συνομοσπονδία, από την ώρα που η τουρκική πλευρά επιμένει στη διατήρηση των βέτο».
Ο κύριος Λιλλήκας σημείωσε ότι πρέπει να γίνει μία συγκριτική μελέτη, ώστε να καταδειχθεί ποιό μοντέλο διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού αλλά και τη λειτουργικότητα και την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ