Κύπρος: Επεκτείνεται και αναβαθμίζεται η Ναυτική Βάση στο Μαρί με τη συνδρομή της Ελλάδας

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ.Βασίλης Πάλμας δήλωσε σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, ότι η Κύπρος βρίσκεται εν αναμονή των εισηγήσεων των ειδικών για την επέκταση και αναβάθμιση που θα πραγματοποιηθεί στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.

Σύμφωνα με το κυπριακό sigmalive, ο κ.Πάλμας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε πως «τα τελευταία χρόνια η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει αναβαθμιστεί γεωπολιτικά σε υψηλό επίπεδο».

«Ως εκ τούτου, ως Κυπριακή Δημοκρατία και κράτος-μέλος της ΕΕ θα πρέπει να αποδεικνύουμε και στην πράξη πως αυτή γεωπολιτική αναβάθμιση, η οποία δικαίως έχουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να μπορεί να ανταποκρίνεται και να υλοποιεί και να μπορεί να εφαρμόζει πολιτικές που αφορούν τη γύρω περιοχή», πρόσθεσε ο Κύπριος ΥΠΑΜ.

Η Κύπρος θεωρεί πως «η Ναυτική Βάση είναι ένα έργο, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά, γεωπολιτικά στην περιοχή για να εξυπηρετήσει ζητήματα που αφορούν είτε ανθρωπιστικές είτε οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες έχουν να κάνουν με κράτη που ανήκουν στην ΕΕ ή και με τρίτα κράτη που είναι φίλες χώρες της Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε ο ίδιος.

Η Ελλάδα συνεισφέρει τεχνογνωσία και στηρίζει τεχνοκρατικά το έργο, ενώ η πραγματική κατασκευή θα καθοδηγηθεί από τα ευρήματα μιας μελέτης εμπειρογνωμόνων που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

«Η επέκταση της Ναυτικής Βάσης θα συμβάλει στην εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου»

Η Κύπρος αποτέλεσε τους τελευταίους μήνες το επίκεντρο για τη συλλογή και την παράδοση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα. Η βοήθεια αποστέλλεται από το λιμάνι της Λάρνακας στο παλαιστινιακό έδαφος μετά από έλεγχο ασφαλείας. Πέρυσι, η Κύπρος χρησίμευσε ως ενδιάμεσος σταθμός για τους υπηκόους τρίτων χωρών που απομακρύνθηκαν από το Σουδάν.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο, ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Λουκάς, υπέγραψαν την Εφαρμοστική Διευθέτηση μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Εφαρμοστική Διευθέτηση προβλέπει τη συνεργασία στον τομέα της αναβάθμισης των υποδομών και επιδιώκεται η αξιοποίηση της εμπειρίας της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών του ΓΕΕΘΑ (ΜΟΜΚΑ) στην μελέτη και εκτέλεση λιμενικών έργων, προκειμένου να εφαρμοστούν ανάλογα για την υλοποίηση του έργου επέκτασης της Ναυτικής Βάσης «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» στο Μαρί της Κύπρου.

«Η επέκταση της Ναυτικής Βάσης θα συμβάλει στην περαιτέρω εμβάθυνση της ήδη στενής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών στο πλαίσιο της αμυντικής τους συνεργασίας», είχε ανακοινώσει τότε το ΓΕΕΘΑ.

Τα κυπριακά ΜΜΕ σημειώνουν ότι στη συνάντηση που είχαν οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Βασίλης Πάλμας τη Δευτέρα, έθεσαν ως προτεραιότητα την κατασκευή της ναυτικής βάσης στο Μαρί. «Οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών συμφωνούν ότι η βάση θα αναδείξει το ρόλο που θέλουν να παίξουν στην περιοχή τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα».